Zevenbergschen Hoek viert en herdenkt 75 jaar bevrijding

Typerend voor een kern als Zevenbergschen Hoek, is dat het qua oppervlakte weliswaar niet groot is, maar wel groots is in zijn daden. Zo bleek dat gegeven ook weer tijdens het Bevrijdingsfestival dat afgelopen weekend plaatsvond in de schuur van familie De Lint. Het comité 75 jaar bevrijding heeft deze schoongemaakt, ingericht en omgetoverd tot hét decor van een weekend dat in het teken stond van het vieren en herdenken van 75 jaar bevrijding.

Toen wij afgelopen zaterdagmiddag de schuur aan de Derde Weg binnen kwamen, werden we direct aan de hand genomen en naar 'de huiskamer' geleid, waar alleen de organisatie mocht komen en zich even terug kon trekken met een bakkie koffie. Daar raakten wij in gesprek met zowel Carlo den Reijer van het comité als Arie de Lint, eigenaar van het hele spul. Carlo vertelt: "Het is super dat we hier bij familie De Lint mogen zijn. 10 jaar geleden hebben we dat ook al gedaan, toentertijd om 65 jaar bevrijding te vieren. Alles mag, alles kan en overal wordt over meegedacht. In ruil voor het openstellen van zijn schuur, hebben wij deze afgelopen week helemaal schoongemaakt en opgeruimd en dat doen we ook als het weekend straks voorbij is." Arie de Lint valt hem bij: "Maar het comité is ook super hoor. We hebben er helemaal geen last van en we vinden het fijn om iets voor de gemeenschap te kunnen doen. Het is zo'n hechte groep, dat merk je hier toch wel in Den Hoek." Op onze opmerking dat het dus een slijmerig complimenten blabla-artikel wordt, lachen beide heren breeduit en moeten ze ons gelijk geven: "Ja, maar zo gaat het wel gewoon echt hier."

Om dat saamhorigheidsgevoel nog kracht bij te zetten, stond de vrijdagavond van het weekend tevens in het teken van de 11e van de 11e-viering. De Stichting Raod van Zeuve heeft Prins Carnaval 2020 bekend gemaakt waarbij ze muzikaal begeleid werden door De Verkusblaozers. Zaterdagmiddag reden oude legervoertuigen door de straten van Zevenbergschen Hoek en werd de schuur aan de Derde Weg omgetoverd tot kinderwalhalla. Zaterdagavond trad de coverband Prime op en kregen zij samen met dj Luc de voetjes van de vloer. De zondag werd geopend met een herdenkingsdienst en kranslegging bij het oorlogsmonument in het St. Martinuspark door burgemeester Jac Klijs. Klijs moet onder de indruk zijn geweest van de activiteiten, want 's middags woonde hij, samen met zijn partner, tevens het bevrijdingsconcert bij dat gegeven werd door Fanfare OKK in samenwerking met koor Cantzoni. 

Dat concert werd geopend door voorzitter van het comité 75 jaar bevrijding, Hans van Brenkelen, die Arie en Ellen de Lint in het bijzonder bedankte voor hun gastvrijheid en het beschikbaar stellen van het terrein. Dit deed hij door overhandiging van een speciaal aandenken. Het bronzen bordje waarin staat gegraveerd: 'Herinnering aan 75 jaar bevrijding van Zevenbergschen Hoek met festiviteiten in de schuur van familie de Lint, 8, 9 en 10 november 2019', kwam Arie en Ellen wel erg bekend voor: 10 jaar geleden tijdens de viering van 65 jaar bevrijding, hebben zij precies zo'n zelfde herinnering mogen ontvangen, uiteraard met de data van toen. Het 'oude' bordje pronkt al 10 jaar op de schuur, het nieuwe bordje zal daar ongetwijfeld bij gehangen worden. 

Wij willen het comité hartelijk danken voor de leuke ontvangst afgelopen weekend. Wij maakten zaterdag foto's tijdens de kindermiddag en zondag tijdens het concert. U bekijkt alle foto's die we maakten in het fotoalbum via deze directe link: https://kijkopmoerdijk.nl/albums/bevrijdingsfestival-zevenbergschen-hoek.html.

Een korte opname van het openingsnummer van Fanfare OKK en Cantzoni, bekijkt u direct hieronder.

https://www.youtube.com/watch?v=-ACKo5Cl3R8

Beelden bij dit artikel