Sauwelweekend 3.0 in Spieringkruiersdurp

Anderen te kort doen? Als het moet dan moet dat maar, halleluja-verslagen laten wij graag aan andere media. Niet zelden schrijven we kritisch als dat moet want op teksten als 'geweldig, de organisatie verdient een groot compliment, sfeer, gezellig, druk' en nog veel meer, zit niemand te wachten. Natuurlijk doet elke organisatie zijn best en natuurlijk gaat alle lof naar vrijwilligers die staan voor hun dorp want ze zijn onmisbaar en lopen jammer genoeg terug in aantallen.

Dat gezegd hebbend terug naar de sauwelmiddag in Moerdijk. Daar stapten vijf sauwelaars ombeurten in de ton, afgewisseld met acts die de Wagenbergse cabaretgroep 'n Bietje Kwats verzorgde. Dat waren acts zoals een strijkorkest, een filmcrew en een biljartclubje. Vooral die van de filmcrew was zó hilarisch dat enkelen uit het publiek welhaast bijgebracht moesten worden omdat ze dubbel lagen van het lachen.

Bart Ketelaars uit Udenhout stapte in de ton als straatmuzikant. Veel muzikale grappen slingerde hij de zaal in zoals een bekende van hem die op de piano bij bruiloften alleen op de witte toetsen speelt, maar bij uitvaarten alleen op de zwarte. Jan Eestermans kwam op als sportvisser. De enige Moerdijkse sauwelaar wist aan de waterkant niet vaak iets te vangen maar bij het publiek gisteren des te meer. Lachsalvo's en applaus ving hij bij de vleet.

Ronald Kustermans uit Wagenberg kwam op als Ries Eikel. Hij recyclede wat af in zijn winkel in hergebruik tot gebitten en grafstenen aan toe zelfs! Judith Hoefnagels vertelde als zwemjuffrouw over zwemles voor bejaarden die daar veel plezier aan beleefden. Toch waren het de kids die na de bejaarden zwemles kregen die het meeste plezier hadden als zij alle gebitjes mochten opduiken. Piet Vegers uit Zevenbergen gaf uitleg over alle mogelijke soorten scheten en dat ze niet zo smerig zijn als soms wordt gesteld. Niet voor niets worden kleine baby's scheetjes op poepies genoemd, zo vertelde hij in geuren (!) en kleuren.

De andere dorpen in de gemeente Moerdijk waar het sauwelen in februari op de kalender staat, staan voor een uitdaging want zoals gemeld was het niveau in Spieringkruiersdurp hoog. Natuurlijk horen doorgewinterde sauwelliefhebbers waaronder onze redacteur/fotograaf van KijkopMoerdijk ook behoort, soms bekende grappen maar dat is altijd en overal. Echter, gisteren in Moerdijk waren dat er niet heel veel en anders waren ze voorzien van een humoristische insteek of draai. Wat ons betreft één van de allerbeste sauweledities ooit en daarom dit halleluja-verslag. Maar dan wél onderbouwd…

Beelden bij dit artikel