Vier winnaressen verkiezing Groenste Tuin van Moerdijk

Uit de maar liefst 65 inzendingen in de verkiezing Groenste Tuin van Moerdijk, mocht een onafhankelijke jury van de grootste groenvereniging in Nederland en Vlaanderen, Groei & Bloei, winnaars kiezen in drie categorieën: tuinen kleiner dan 200 m², tuinen groter dan 200 m² en balkons & daktuinen. De Bredase afdeling van Groei & Bloei werkte belangeloos mee, maar had er alsnog een moeilijke taak mee.

Mevrouw Van Dueren den Hollander uit Fijnaart is 88 jaar en verzorgt helemaal zelf haar tuin. "Een paradijs voor insecten, kleine zoogdieren en vogels", zo luidt het juryrapport. De tuin van mevrouw Reinhoud, 83 jaar, uit Standdaarbuiten, werd óók beoordeeld als een 'pareltje tussen de versteende voortuinen'. "Bij zowel de tuin in Fijnaart als de tuin in Standdaarbuiten, wordt er zoveel kennis en natuurliefde in de tuinen gestoken, dat kiezen tussen deze twee gewoonweg onmogelijk was." Om die reden besloot de jury zowel mevrouw Van Dueren den Hollander als mevrouw Reinhoud tot winnares te kronen in de categorie tuinen kleiner dan 200 m2.

Mevrouw Snel uit Klundert verzorgt haar tuin, die valt in de categorie tuinen groter dan 200 m2, ook zelf en deze sprong er voor de jury uit. “Veel variatie in beplanting, een moestuin, bomen heesters en kippen”, noteert de jury. “Voor vogels insecten en kleine zoogdieren is dit een paradijs. Daarnaast gebeurt dit alles ook heel natuurbewust: er wordt geen kunstmest of gif ingezet, tuinafval wordt gecomposteerd en het hemelwater wordt allemaal gebruikt.” Reden genoeg voor de juryleden om mevrouw Snel de eerste plaats in deze categorie te geven. 

Mevrouw Tielen uit Zevenbergen bewijst dat een klein balkon geen reden is om geen grootse dingen voor de natuur te kunnen doen. De jury oordeelde over het prijswinnende balkon: “Keurig in elk seizoen en veel plaats voor vogels, insecten en kleine zoogdieren.” In de categorie balkons & daktuinen mocht mevrouw Tielen dus de eerste plaats ontvangen. 

Wethouder Désirée Brummans bracht de vier winnaressen vanmiddag een bos bloemen en een waardebon voor een verzorgd weekend weg naar de Tuinen van Appeltern. Zij vertelt: “Het is prachtig om te zien hoe begaan en bevlogen mensen met hun tuin omgaan. De gemeente Moerdijk stimuleert groene tuinen met reden", legt de wethouder uit. “Je hoeft de krant maar open te slaan en je leest over klimaatverandering en bijensterfte. Door steen in je tuin te vervangen door groen, help je de natuur. Water wordt beter afgevoerd, in de zomer is je tuin koeler en bijen voelen zich er thuis. En zo’n groene tuin is natuurlijk ook gewoon mooi.”

Foto's met dank aan Marty van de gemeente Moerdijk.

Beelden bij dit artikel