De ambassadeur van Albanië, mevrouw Adia Sakiqi, bracht gisteren op eigen verzoek een bezoek aan de gemeente Moerdijk. Zij sprak met burgemeester Jac Klijs over de situatie rondom de Albanese inklimmers bij station Lage Zwaluwe en parkeerplaats Streepland. In het gesprek, dat ongeveer 1,5 uur duurde, is besproken wat de gemeente Moerdijk nu al doet, wat de gemeente nog gaat doen en wat Albanië kan doen aan de oorzaak van het probleem.
Klijs is namelijk van mening dat de oplossing niet vanuit Moerdijk moet komen, maar het probleem juist veel groter moet worden aangepakt. "Wanneer de problemen in Moerdijk opgelost zijn, ontstaat dezelfde situatie langs de gehele kustlijn. Dit is iets wat we moeten voorkomen, dus het probleem moet integraal worden aangepakt", aldus onze burgemeester. "Ik verwacht namelijk dat wij het probleem op Streepland en rondom het station wel kunnen oplossen, door voort te zetten wat we nu al doen. We monitoren op dagelijks basis, er hangen camerasystemen, er is permanente bewaking zelfs meerdere keren per dag, het maïs is inmiddels van het land af, de bosschage langs de parkeerplaats wordt wat ons betreft ook weggehaald. Dankzij al die maatregelen is al gebleken dat het aantal inklimmers afneemt en denken wij dat Moerdijk voortaan geen aantrekkelijke plaats meer zal zijn om de oversteek te maken".
In het gesprek met ambassadeur Sakiqi, is ook gesproken over hetgeen Albanië aan het probleem kan doen. "De economie van Albanië trekt wel aan, maar ze worden daar lang niet zo goed betaald als bijvoorbeeld in Engeland. Ook kunnen Albanezen daar heel gemakkelijk aan werk komen en als ze eenmaal een baan hebben, dan hebben ze geen legitimatie meer nodig, tenzij ze om wat voor reden ook bij de overheid aankloppen. Daarnaast kun je de Albanezen in Engeland vergelijken met de Polen in Nederland. Poolse werknemers nemen de arbeid over die voor Nederlanders om wat voor reden niet interessant meer gevonden wordt en inmiddels zijn zij een belangrijke kracht in bepaalde arbeidsbranches", aldus Klijs.
Desalniettemin noemt de burgemeester de oversteek 'kansloos' en vindt hij dat de Albanese overheid de inwoners hierover moet voorlichten. Ook dient de overheid haar inwoners te waarschuwen voor de mensen die willen 'helpen' bij de oversteek, omdat inwoners daar vaak duizenden euro's voor moeten neerleggen. Ook zijn de inklimmers die worden aangetroffen rondom Streepland, vaak jonge mensen tussen de 18 en 25 jaar. Deze leeftijdsgroep kan Albanië zelf hard genoeg gebruiken om het land op te bouwen en de overheid zou dit moeten stimuleren.
Op de vraag of het gesprek van gisteren met Adia Sakiqi nut zal hebben, antwoordt Klijs: "Niet van gisteren op vandaag. Maar als hetgeen er besproken is, concrete vormen zal aannemen, we het probleem gezamenlijk gaan aanpakken, samen met de Albanese ambassade, met minister van Justitie en Veiligheid, Ferdinand Grapperhaus, die ik ook op werkbezoek hoop te mogen ontvangen, de marechaussee en met de politie, dan ben ik ervan overtuigd dat we de oorzaak van het probleem kunnen aanpakken."