Vanaf 11 december stroomt Zevenbergse haven vol water

Geen spectaculaire stromingen of waterkolken, maar rustig en geleidelijk zal de Zevenbergse haven volstromen met water. Op vrijdagmiddag 11 december zal burgemeester Jac Klijs de klep van de nieuwe stuw aan de Kristallaan openen, waarna de haven zich gedurende het hele weekend langzaam aan en beetje bij beetje vult met water.

Dit gebeurt bijna 20 maanden nadat de foto bij dit artikel genomen is door fotograaf Marcel Otterspeer. Dat was namelijk op 24 april 2019, toen de ‘eerste schep’ in de nieuwe haven van Zevenbergen werd gezet. Als de haven straks klaar is, stroomt het water vanaf de Roode Vaart bij de suikerfabriek richting Zevenbergen. Het inlaten van het water gebeurt vanaf de andere kant: via de nieuwe stuw naast het gebouw van Woonkwartier. “Die stuw zetten we een klein stukje open”, verduidelijkt Werner Voermans, technisch manager van het project. “Op die manier kan het water via de grote duiker geleidelijk de haven in vloeien. Als we het water met grote kracht laten binnenstromen, spoelt de bodem weg. Dat willen we natuurlijk voorkomen.”

Tijdens dat vullen is de duiker onder de N285 nog afgesloten. In de week erna wordt deze buis geopend. Vanaf dat moment zijn het noordelijke en zuidelijke deel van de Roode Vaart weer met elkaar verbonden en stroomt het water. Vanwege de coronamaatregelen zit een feestelijk moment er niet in en doet de gemeente tevens een beroep op het gezonde verstand van inwoners: kom niet kijken. Het inlaten van het water gaat heel geleidelijk en er is dus niets spectaculairs te zien. Om mensen toch de gelegenheid te geven om het vullen te volgen, werkt de gemeente aan een livestream via YouTube. Daarover wordt later meer bekend.

©Foto: Marcel Otterspeer / i.o.v. Gemeente Moerdijk