‘Slachtoffer’ vakkundig gered uit peperkoekauto

Geloof ons, het is geen 'kleine jochiesdroom' om mee te rijden in zo'n stoere brandweerauto. Onze fotograaf, bepaald geen klein jochie meer, vond het maar wat stoer, zéker toen op het laatste stukje van de rit naar de Vlietweg in Klundert de zwaailichten en sirene werden aangezet. Waar de calamiteit was en wat er loos was, werd zo nauwkeurig mogelijk doorgegeven vanuit de meldkamer.

De enige verwarring was om het nu ging om een gecrashte Suzuki auto of Suzuki Alto. Zowel het eerste als het laatste bleek het geval. 'Een peperkoekauto' vond een van de brandweermannen. Wat dat betekende werd al snel duidelijk toen het materieel uit de brandweerauto werd gehaald waaronder de indrukwekkende hydrologische knipschaar. In een mum van tijd werden dak- en raamstijlen doorgeknipt en het dak omgevouwen tot een soort opstap om gemakkelijk bij het slachtoffer te komen. Liever had het team Klundert de oefening gedaan met een robuustere auto maar beschikbaar gestelde autowrakken liggen nu eenmaal niet voor het oprapen.

Het publiek dat op de aangekondigde oefening was afgekomen, maalde er niet om. Geïnteresseerd keken de enkele tientallen aanwezigen waaronder opmerkelijk veel jeugd, de verrichtingen van de brandweerlieden. Niet levend, maar wel ongeschonden, werd het slachtoffer uit het autowrak gehaald zo constateerde een meisje. De verklaring daarvoor is dat er gebruik werd gemaakt van een oefenpop zoals op een van onze foto's is te zien.

Behalve de oefening volgen, namen veel kids ook de gelegenheid om een kijkje te nemen in de brandweerauto waarbij Joëlle uitleg gaf over de 'toeters en bellen' in het voertuig. De toeters en bellen waar het 'fotograaf-joch' ook erg van genoot.

Team Klundert is op zoek naar versterking dus als u toeters en bellen mooi vindt, brandweerauto's stoer én graag hulp verleend aan uw medemens – want dat is het allerbelangrijkste natuurlijk – meld u dan aan! Kazerne brandweerteam Klundert, Westerstraat 45, tel. 088-225.0400

Beelden bij dit artikel