Patstelling op de Volkeraksluizen

Een van onze redactieleden had gisterenavond een afspraak in Ooltgensplaat. Bij de afslag Willemstad op de A29 ontstond plots een file en de fileborden sprongen aan. Met het idee dat de brug openging nam onze redacteur de afslag Willemstad om via de secondaire weg het eiland op te rijden.

Dat deden meer automobilisten maar dan met het idee om zo de weg naar Rotterdam te vervolgen. Dat kon dus niet vanwege een lantaarnpaal op de Haringvlietbrug. Net als al het verkeer op de snelweg zelf, moesten zij ook gedwongen Goeree-Overflakkee op rijden om zo bij Stellendam naar het noorden te komen.

Het verkeer vanaf het eiland werd gedwongen Brabant in te rijden en via de A17 en A16 richting Rotterdam te rijden. Onze redacteur trof het want op het moment dat hij de secondaire weg nam, was daar nog weinig verkeer. Dat was rond 18.30 uur.

Stom toevallig nam hij rond 20.30 uur op de terugweg niet de parallelweg op het eiland, maar de doorgaande/hoofdweg de N59. Op Hellegatsplein rechtsaf naar Brabant, zag hij links de chaos die inmiddels was ontstaan op de secondaire weg. De hoofdrijbaan richting Rotterdam was bij de afslag Willemstad afgesloten en het verkeer werd via die afslag naar de secondaire weg geleid.

Echter, veel verkeer van de andere kant gebruikte deze route ook in de hoop de file te ontlopen. Tevergeefs, twee vrachtwagens bleken elkaar niet te kunnen passeren op de smalle weg. Tegenover elkaar stonden ze op de brug van de Volkeraksluizen en op de foto is te zien dat diverse automobilisten uitstapten omdat alles muurvast stond.

Ook verderop op de A17 ontstond een file die rond 21.00 uur zo'n 5 kilometer lang was. Deze stond vanaf de afslag Industrieterrein Moerdijk tot aan de aansluiting naar de A16. Velen zullen kilometers omgereden hebben en zéker niet vroeg thuis gekomen zijn. Waardoor de lantaarnpaal los kwam te staan wordt nog onderzocht. Feit is wel dat er wat oudere lantaarnpalen tussen staan en mogelijk speelde de stevige wind daarbij parten.

(Foto's Rijkswaterstaat)

Beelden bij dit artikel