Gemeente: Vrijwilligersorganisaties betalen geen huur binnensportaccommodaties begin coronaperiode

Vrijwilligersorganisaties hoeven de vaste huur voor het gebruik van gemeentelijke binnensportaccommodaties niet te betalen over de periode dat die als gevolg van de coronamaatregelen gesloten waren. De gemeente Moerdijk wil ze zo tegemoet komen, omdat veel vrijwilligersorganisaties al onder druk staan door gemiste inkomsten tijdens de coronaperiode. Scholen betalen over deze drie maanden wel huur, onder andere omdat zij al een gemeentelijke vergoeding krijgen voor het gebruik van deze accommodaties.
Het gaat om de periode 16 maart tot en met 30 juni, toen binnensportaccommodaties gesloten werden om het coronavirus in te dammen. Vrijwilligersorganisaties en scholen betalen op contractbasis huur aan de gemeente om gebruik te kunnen maken van gemeentelijke gymzalen en/of sporthallen. De gemeente besloot in april die huur voorlopig niet te innen en later, als de accommodaties weer open zijn, te kijken wat de beste oplossing is.

Afwegingen maken
‘Natuurlijk was het geen makkelijke keuze’, legt wethouder Eef Schoneveld (Sportzaken) uit. ‘We moesten allerlei afwegingen maken. Aan de ene kant is het natuurlijk vreemd om huur te laten betalen voor iets dat je vanwege landelijke richtlijnen niet hebt kunnen gebruiken. Maar aan de andere kant: als we over deze periode van ruim drie maanden geen huur innen, lopen de exploitatiekosten bij deze accommodaties nog verder op. Het is al niet makkelijk om ze in stand te houden, we moeten er vaak al geld op toe leggen.’
Vrijwilligersorganisaties niet, scholen wel

Besloten werd om de huur van de vrijwilligersorganisaties over de bewuste periode kwijt te schelden, en dat bij de scholen niet te doen. Schoneveld: ‘Basisscholen hebben aan het begin van dit jaar al een vergoeding voor gymnastiekonderwijs gehad voor heel 2020. Daarmee kunnen ze dan onder andere de accommodatiehuur betalen. Wij kunnen dat geld sowieso niet terug vorderen. Bovendien hebben we de scholen tijdens deze coronaperiode al op verschillende manieren financiële ondersteuning geboden, bijvoorbeeld met een tegemoetkoming in de kosten voor kinderopvang van kwetsbare groepen. Vrijwilligersorganisaties hebben afgelopen periode vaak al een deel van hun inkomsten zien verdwijnen, omdat bepaalde activiteiten niet konden doorgaan.’
Andere exploitanten
De gemeente vraagt andere exploitanten van binnensportaccommodaties dezelfde lijn te kiezen. Zo zijn organisaties die naast gemeentelijke accommodaties ook die van andere uitbaters gebruiken niet in het nadeel. ‘Gebruikers kiezen voor een gymzaal omdat die in de buurt ligt, niet omdat de verhuurder de gemeente is of iemand anders. Daar mogen ze dus ook niet op worden afgerekend. Exploitanten kunnen bovendien bij het Rijk een verzoek indienen voor compensatie van gederfde huurinkomsten. Als straks blijkt dat zij toch in de financiële problemen komen, dan kijken we samen of we een oplossing kunnen vinden’, verduidelijkt Schoneveld.