De Passion van Zevenbergen later terug te vinden onder de M van Memorabel

The Passion is een jarenlange traditie die op Witte Donderdag, de laatste donderdag voor Pasen, op televisie wordt uitgezonden. Een enorme productie, jaarlijks in een andere stad met andere hoofdrolspelers. In Zevenbergen dachten ze vorig jaar: 'Wat de TV kan, dat kunnen wij ook' en dus ontstond het idee voor de Passion van Zevenbergen, die gisteravond op Palmzondag plaatsvond.

Waar meerdere dorpen het Paasverhaal in het Passion-jasje opvoeren, is Zevenbergen de enige stad die ook een kruistocht vooraf heeft gehouden. Met een kruis dat gemaakt is door leerlingen van het Markland College Zevenbergen voorop, liep een stoet mensen de kruistocht door Zevenbergen, vanaf de Westhoek, door de Kerkstraat, over de Markt naar de Stationsstraat, om vervolgens via de Kasteeltuin en de 7 Schakels naar de Bartholomeuskerk te lopen, om daar haar eindbestemming te vinden. 

Eenmaal daar, was de kerk al goed gevuld met publiek. Zó veel zelfs dat er gevreesd werd dat er te weinig zitplaatsen zouden zijn. Hoofdrolspelers Carlo den Reijer, Andor Cossee en Jordy Marijnissen wachtten buiten bij de kerk tot de kruistocht binnen was en iemand mompelde terloops: "Dat gebeurt ook niet vaak, dat mensen moeten vechten om een zitplaats in de kerk." Een teken dat mensen nieuwsgierig zijn naar het Paasverhaal in een modern jasje.

The Passion staat bekend om de nummers die vaak in de categorie Nederpop vallen, maar die wel nauw aansluiten bij het Paasverhaal zoals het in de bijbel staat. Onder leiding van dirigent Caspar Versluis en regisseur Corné Bouwmeester, wierp Ton Santbergen zich op als verteller, Kim de Looper als Maria, Andor Cossee als Jezus, Carlo den Reijer als Petrus, Jordy Marijnissen als Judas en Jan Wevers als Pilatus. Een gelegenheidsorkest bestaande uit zo'n 35 muzikanten en een koor bestaande uit zo'n 100 zangers begeleidden de spelers, waar Marcel Otterspeer zich ontfermde over live-beelden en Henk Dekkers over het geluid. De eerste Passion van Zevenbergen gaat de historieboeken in als een memorabele avond.

Beelden bij dit artikel