Cees Huijssoon postuum benoemd tot eerste ereburger van Moerdijk

Voormalig raadslid Cees Huijssoon is postuum benoemd tot ereburger van Moerdijk. Burgemeester Jac Klijs reikte de bijbehorende onderscheiding donderdagavond uit aan zijn vrouw Corry, ook de drie kinderen van het echtpaar waren hierbij aanwezig. Cees Huijssoon overleed vorige maand op 81-jarige leeftijd in Zevenbergen. Hij is de eerste inwoner van Moerdijk die deze eretitel krijgt.

Huijssoon was op het moment van zijn overlijden het langst zittende raadslid van Nederland (volgens gegevens van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Toponderzoek.nl). Hij was van 1 september 1970 tot en met 31 december 1996 onafgebroken lid van de gemeenteraad van Zevenbergen. Sinds 1 januari 1997 (gemeentelijke herindeling) was hij tot aan zijn overlijden gemeenteraadslid van de gemeente Moerdijk. In totaal maakte hij zo bijna 50 jaar als gemeenteraadslid vol.

De ceremonie was voor Corry Huijssoon een verrassing. Ze was door haar kinderen (die wel op de hoogte waren van de benoeming van hun vader tot ereburger) meegevraagd onder het mom van een korte herdenking. Jac Klijs overhandigde haar de bij het ereburgerschap horende erepenning in goud en een oorkonde. “We hebben deze onderscheiding nog niet eerder toegekend. Hij is bestemd voor iemand die zich jarenlang, op zeer bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor onze gemeente”, legt hij uit. “Wat Cees Huijssoon heeft gedaan is natuurlijk uniek: bijna een halve eeuw actief als gemeenteraadslid. Dat is niet alleen uniek in Moerdijk, maar in heel Nederland. Er zijn er maar weinig die dat voor elkaar krijgen. Cees was niet alleen heel erg lang raadslid, hij onderscheidde zich ook door de manier waarop hij zijn functie invulling gaf: zeer betrokken en altijd benaderbaar voor inwoners.” Cees Huijssoon ontving in september 2010 al de erepenning van de gemeente Moerdijk, omdat hij toen zijn 40-jarig jubileum vierde als gemeenteraadslid.