Belevenistafel voor mensen met dementie in Zevenbergse Bibliotheek

Mensen met dementie en hun naasten kunnen voor positieve quality time vanaf nu terecht bij de bibliotheek in Zevenbergen. Hier is maandag 21 september 2020, op Wereld Alzheimer Dag, de Belevenistafel onthuld. Een nieuwe mijlpaal in de ontwikkeling van het Geheugenhuis in de Zevenbergse bieb, waar inwoners vanuit de gehele gemeente Moerdijk terecht kunnen voor speciale collectietips en specifieke informatie rondom ‘dementie’. In de huidige participatiesamenleving hoort iedereen erbij en dus zeker ook mensen met dementie.

De Belevenistafel werd onthuld door Bibliotheek West-Brabant, Alzheimer Café Moerdijk/Drimmelen en Port of Moerdijk (zie foto). Deze onthulling vormde één van de onderdelen van een bijeenkomst over dementie. Eerder op de middag werden zorgprofessionals uit de gemeente Moerdijk bijgepraat over de ontwikkelingen en ambities vanuit het Geheugenhuis in de bieb. Deze professionals kunnen mensen aan wie zij zorg verlenen (zowel inwoners van zorginstellingen als mensen met dementie die thuis wonen) namelijk informeren over de vele mogelijkheden.

Direct na de onthulling, werd de Belevenistafel in gebruik genomen. Van digitale herinneringsplaten tot liedjes van vroeger en van spelletjes tot videofragmenten uit de oude doos. Het is allemaal te starten met een klik of ‘swipe’ op het scherm. De Belevenistafel heeft vanaf nu een permanente plek in de bieb en kon worden aangeschaft door een bijdrage vanuit de Vitaliteitsregeling van Port of Moerdijk. Gelijktijdig op de middag, ging ook een ontspanningsfilm in première. Deze film bracht de kernen van onze regio in beeld en is gemaakt door Ella Tholhuijsen van ‘Samen Helpen Herinneren’. Elk kwartaal gaat er in de bieb een nieuwe ontspanningsfilm in première, deze films zijn geschikt voor mensen met dementie en ook opgenomen in de Geheugenhuiscollectie, zodat ze ook in huiselijke kring te bekijken zijn.

De collectie van het Geheugenhuis in de bieb bestaat naast films ook uit spellen, activeringsmaterialen, informatieve boeken, romans en kinderboeken over dementie. Ook zijn er herinneringskoffers te leen vol materialen en over diverse thema’s (van natuur en oude ambachten tot jeugdjaren en tradities). Deze herinneringskoffers kunnen helpen bij het trainen van je geheugen en het voeren van gesprekken. Voor wie onbekend is met het thema dementie, is de EHBD-koffer te leen: de Eerste Hulp bij Dementie Koffer gevuld met boeken en informatiemateriaal waaronder de 10-signalenkaart om dementie te herkennen en foldermateriaal met allerhande praktische tips.

De Bibliotheek in Zevenbergen is in 2018 uitgeroepen tot dementievriendelijke organisatie en ontving in 2019 vanwege de aandacht voor dementie (voorbeeldorganisatie in de provincie Noord-Brabant) de Gedeputeerde op bezoek. Inwoners die geïnteresseerd zijn om de Belevenistafel (samen) uit te proberen of die benieuwd zijn naar de materialen uit de collectie zijn van harte welkom in het Geheugenhuis in de bibliotheek, Kasteelweg 3 in Zevenbergen. De bibliotheekmedewerkers die speciaal hiervoor een training volgden, helpen geïnteresseerden graag verder. Zie www.bibliotheekwb.nl voor de actuele openingstijden van de bieb.

Foto 1: Belevenistafel Onthulling
Van links naar rechts: Mariska van Beek (Programmamaker bij Bibliotheek West-Brabant), Boudewijn in ’t Veld (Alzheimer Café Moerdijk/Drimmelen) en Maartje Zijlmans (Port of Moerdijk)
Foto 2: Belevenistafel in gebruik

Beelden bij dit artikel