Zomer Koffieochtenden in Zevenbergen verlichten eenzaamheid

Vandaag zijn in Zevenbergen de Zomer Koffieochtenden gestart. Dit initiatief in de Hervormde Kerk in Zevenbergen biedt mensen die zich eenzaam voelen, alleenstaanden, mensen die andere aanspraak zoeken of mensen waarvan de kinderen op vakantie zijn en ze een aantal weken geen bezoek krijgen, verlichting met een gezellige samenkomst.

Wij ontmoetten deze ochtend Jan en Mara, die samen aan de koffie zaten. "We zijn met acht vrijwilligers, die allen lid zijn van deze kerkgemeenschap. We hebben roosters gemaakt, zodat er altijd twee vrijwilligers aanwezig zijn op de Zomer Koffieochtend en we wisselen af. Maar dat betekent natuurlijk niet dat de anderen niet welkom zijn. Eigenlijk is iedereen welkom, iedereen die behoefte heeft aan een praatje, er even tussenuit wil of contact wil leggen met anderen", vertelt Jan ons. Mara vult hem aan: "Ja, er zijn bijvoorbeeld ook mensen uit de Westhoek, die eerst even naar de markt gaan en vervolgens hier nog even binnenlopen voor een bakkie. We babbelen wat en dan lopen ze weer terug naar huis."

Het idee ontstond een jaar of 5 geleden, met als doel de eenzaamheid onder met name ouderen en alleenstaanden te verlichten. Echter, de belangstellenden die langs kwamen op de koffieochtenden groeiden uit naar een gemêleerd gezelschap. Denk bijvoorbeeld aan een echtpaar waarvan één van de twee in een verzorgingstehuis woont, of dementerend is. Maar ook voor iemand die net verhuisd is naar Zevenbergen en nog niet veel mensen kent, staan de kerkdeuren wagenwijd open.

Sinds vorig jaar worden de koffieochtenden in de Hervormde Kerk gehouden, iedere donderdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur. Dit is op basis van inloop, dus komt u om 11.00 uur binnen, bent u ook nog steeds welkom. Commissieleden Jan, Mara, Metty, Henk, Cora, Margreet, Jan (2) en Riet zitten afwisselend iedere donderdagochtend tot en met 29 augustus voor een ieder klaar met koffie en thee, een lekker koekje en een gezellig babbeltje. 

Beelden bij dit artikel