Winterschoolliner 680 trekt gemiddeld slechts 13 passagiers per dag

Vanaf 29 oktober 2018 is Arriva gestart met een pilot voor een buslijn tussen Standdaarbuiten en Zevenbergen, zodat leerlingen tijdens de wintermaanden veilig tussen Standdaarbuiten, Noordhoek en Zevenbergen kunnen reizen. Uit de tussenevaluatie over de buslijn, de Winterschoolliner 680, blijkt dat er gemiddeld slechts 13 passagiers per dag gebruik maken van de buslijn. 

Bevindingen tussenevaluatie op een rijtje:

  • Het gebruik fluctueert behoorlijk en is met name afhankelijk van het weer;
  • Er gaan meer personen heen dan terug. Dit wil dus zeggen dat er 's middags ook andere mogelijkheden zijn om thuis te komen, waaronder de lijn 117 al dan niet in combinatie met buurtbus 210 tussen Noordhoek en Standdaarbuiten;
  • Naast het effect van het weer, verschilt het gebruik van de winterschoolliner 680 ook sterk over de dagen van de week. De maandag kent standaard het hoogste aantal gebruikers, de vrijdag het laagste aantal. Dinsdag en donderdag zijn de fluctuaties het grootst;
  • Gemiddeld genomen kent de bus een magere bezetting. Gemiddeld maken per dag 13 personen gebruik van deze buslijn;
  • De meeste reizen zijn gemaakt met de OV-chipkaart;
  • Tot nu toe is niet of nauwelijks gebruik gemaakt van de diensten van de fietsenmaker.
  • Naast scholieren maken er per dag ongeveer 1 à 2 personen uit een andere doelgroep gebruik van deze buslijn.

De Winterschoolliner (lijn 680) rijdt vanaf het ingaan van de wintertijd (eind oktober) tot de start van de zomertijd (eind maart) op weekdagen tussen Standdaarbuiten via Noordhoek naar Zevenbergen. Deze buslijn rijdt in de ochtend twee ritten tussen Standdaarbuiten en Zevenbergen, station NS via Noordhoek en het Markland College. In de middagspits rijdt de Winterschoolliner twee ritten in tegengestelde richting. De ritten sluiten aan op de lestijden van het Markland College en de aankomst- en vertrektijden van de Sprinter van/naar Dordrecht.

Met deze cijfers is het nog niet zeker of de buslijn na de pilot van twee jaar zal blijven bestaan. Het gebruik ervan moet omhoog, waarvoor Arriva, het Markland College Zevenbergen, de scholieren en de ouders bij zullen worden betrokken. 

Beelden bij dit artikel