Nieuwe Mazda CX-5 voor district De Markiezaten

District De Markiezaten heeft een nieuwe dienstauto voor de Officier van Dienst Bevolkingszorg. De nieuwe Mazda CX-5 is helemaal ingericht op veiligheid. Dat zie je aan de buitenkant aan de reflecterende strepen en zwaailamp. Binnen vindt de Officier van Dienst communicatiemiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals helm, laarzen, etc. Een werktafel in de kofferruimte zorgt ervoor dat er op elke plek werkruimte bij de hand is.

Wat doet de Officier van Dienst Bevolkingszorg?
In Nederland werken politie, brandweer, geneeskundige hulpverlening en de gemeente samen bij een incident of crisis. De gemeente zorgt daarbij vooral voor haar bevolking. De Officier van Dienst Bevolkingszorg (OvD-Bz) is namens de gemeente aanwezig op de plaats van een incident. Bijvoorbeeld bij een brand, drugsdumping, of geweld. Daar overlegt hij met politie, brandweer en geneeskundige hulpverlening. Verder werkt de OvD-BZ ook nauw samen met de Omgevingsdienst, Stichting Salvage en het Rode Kruis.

Samenwerking in één district
De zeven West-Brabantse gemeenten (Bergen op Zoom, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen en Woensdrecht) hebben sinds een aantal jaren 1 crisisorganisatie. Deze zeven gemeenten maken onderdeel uit van het veiligheidsdistrict de Markiezaten. In het district is 24 uur per dag, 7 dagen per week en 365 dagen per jaar een OvD-Bz bereikbaar en beschikbaar. De gemeenten hebben hiervoor in totaal 7 medewerkers in dienst vanuit verschillende gemeenten. Zij wisselen hun werkzaamheden als OvD-Bz wekelijks af.
 

*Bron + foto's: Gemeente Moerdijk

Beelden bij dit artikel