Toeristenbelasting Moerdijk relatief laag

Brabantse gemeenten verdienden vorig jaar in totaal ruim 14 miljoen euro aan toeristenbelasting. Eindhoven haalde het meeste binnen: bijna 2 miljoen! Als bezoeker betaal je er 3,50 euro toeristenbelasting per overnachting, blijkt uit onderzoek van het CBS. In Moerdijk betaal je als toerist 1,08 euro per overnachting.

Eindhoven spant de kroon

Eindhoven spant absoluut de kroon als het om de toeristentax gaat. De gemeente heeft daarnaast verreweg de meeste hotelkamers. De stad heeft er net zoveel als de rest van Brabant bij elkaar opgeteld. Ook de gemeenten Bladel, Den Bosch en Bergeijk weten de kas aardig te spekken met de toeristentax. Deze gemeenten volgen op plek twee, drie en vier met bedragen van tussen de 794.000 t/m 970.000 duizend euro.

Niet gastvrij

Volgens het CBS denken de gemeenten volgend jaar gemiddeld nog een 9% extra te verdienen aan de tax. Dit terwijl sommige gemeenten helemaal geen toeristenbelasting heffen, omdat ze dit niet gastvrij vinden. In Etten-Leur, Dongen, Goirle en Grave betaal je helemaal geen toeristenbelasting.

De Vereniging van Recreatieondernemers Nederland laat via Omroep Brabant weten dat de Brabantse recreatiesector is hard toe is aan duidelijkheid en eenduidigheid. NU kunnen gemeenten zelf bepalen hoeveel toeristenbelasting ze willen innen.