Schilderexpositie en schaalmodel suikerfabriek tijdens opening museumseizoen in Klundert

Het Nationaal Vlasserij-Suikermuseum in Klundert opende gisteren officieel het nieuwe museumseizoen. In het museum aan de Stoofdijk waant de bezoeker zich in de vlasserij en de suikerindustrie van vroegere jaren, met de bijbehorende relikwieën, machines en gereedschappen. Maar dat is niet het enige, dit seizoen is er tevens een schilderexpositie te bekijken met als rode draad het onderwerp 'Snoepjes'.

Snoepgoed en suiker zijn vanzelfsprekend onlosmakelijk verbonden en mede via museumvrijwilligster Corrie Krijnsen hangt de expositie tot en met oktober in het museum. In het creatief centrum in Oud Gastel, geeft Marleen Vinke schildersles aan twee groepen, de ochtend- en de avondgroep. Doordat Corrie les volgt bij Marleen, kwamen zij in gesprek over het museum in Klundert, alwaar Corrie vrijwilligster is. Van het één kwam het ander, maar zo vlug wij het hier voor u neerzetten, zoveel werk is eraan vooraf gegaan om de expositie in het museum te kunnen tentoonstellen. Inmiddels hangen van verschillende schilders, kunstenaars en hobbyisten schilderijen in de ontvangstruimte van het museum, waar zij te bezichtigen zijn onder het genot van een kopje koffie, al dan niet met een zoet gebakje. 

Behalve de schilderijen, is er nog iets heel bijzonders te bekijken. Het werkend schaalmodel (1 op 32) van een suikerfabriek zoals deze vroeger bestond, wat het proces laat zien van suikerbiet tot pulp, is een proces van maar liefst 4 jaar waar de modelbouwers van het museum uren werk in hebben gestoken. Het eerste deel is inmiddels gereed en staat tentoon in het suikergedeelte van het museum. Het gedetailleerde schaalmodel is verlicht, werkt op verschillende miniatuurmotoren, bevat poppetjes om aan te geven hoe dat vroeger was en hoewel de meeste modelbouwers nog steeds met de hand werken, is er ook een 3D-printer aan te pas gekomen om bepaalde onderdeeltjes te maken. Aan het tweede deel van het schaalmodel, de pulpverwerking, wordt op dit moment door vier personen soms wel meer dan 30 uur per week gewerkt en uiteindelijk zal het tweede deel aan het eerste deel aansluiten, om een volledig proces te kunnen weergeven. 

Een bezoekje aan het museum is meer dan de moeite waard, de vrijwilligsters staan voor u klaar. In de ontvangstruimte kunt u genieten van een hapje en een drankje en zoals eerder benoemd van de expositie. Wanneer u het museum wilt betreden, betaalt u daarvoor € 4,50 p.p. Het museum is voor individuele bezoekers geopend op woensdagen van 09.30 – 17.00 uur en op zaterdag- en zondagmiddag van 13.30 – 17.00 uur. Wilt u met een groep van minimaal 10 personen langskomen, kan dat op afspraak op elke gewenste dag. Kijk op de website voor contactgegevens. 

Beelden bij dit artikel