Opening Kunst- en Cultuurroute Moerdijk 2018 op inspirerende locatie

Dit weekend en volgend weekend (15 en 16 september 2018) vindt de jaarlijkse Kunst- en Cultuurroute Moerdijk plaats. Op 35 locaties in de hele gemeente Moerdijk tonen maar liefst meer dan 100 kunstenaars hun werk, zowel professioneel als amateur, openen Heemkundige Kringen de deuren en is er muziek en poëzie te beluisteren. De opening vond dit jaar plaats bij het Antonius College in Langeweg, met recht een bijzondere locatie te noemen. 

De 3Antonius Leerhoeve biedt mensen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid om hun MBO-diploma te behalen, zodat zij ook in het reguliere arbeidsproces mee kunnen komen. Hoeve Cecilia is dit weekend omgetoverd tot expositieruimte voor kunstenaars Yolande Baselier, Mirella Damen, Riet Damen, Laura Lormann-Zwartelé, Marianne Mol, San Vermaas, Annelies van Waes en Nicole van Well. Vanmiddag, 9 september dus, rond de klok van 15.30 uur speelt Tula Fijters. 14 jaar, een muziekstuk op viool. 

Marlène Ruigrok, eigenaresse van het Antonius College samen met partner Peter, vertelt dat het Antonius een school is voor jongeren die tussen wal en schip vallen. "Jongeren met een verstandelijke beperking, kunnen op het regulier onderwijs vaak niet terecht. Er is te weinig lesmateriaal, ervaring, kennis en tijd om die mensen goed te begeleiden en op te leiden. Wij bieden hen de kans om hun MBO-diploma te behalen, door hen niet alleen iets te leren, maar ook voor te bereiden tot participeren. Op die manier kunnen zij aan het werk in de 'normale' maatschappij", vertelt Marlène ons. 

Burgemeester Jac Klijs opende vrijdagavond de Kunst- en Cultuurroute Moerdijk 2018 door in zijn speech te vermelden dat zijn Kunst- en Cultuurroute al geslaagd is omdat hij welkom mocht zijn op de bijzondere hoeve van Marlène en Peter. "Elke dag als ik naar het gemeentehuis rijd, kom ik hier langs maar ik ben er nog nooit binnen geweest. Dankzij de rondleiding heb ik mijn ogen uitgekeken en is mijn Kunst- en Cultuurroute nu al geslaagd", aldus Klijs. 

*Voor meer informatie over de Kunst- en Cultuurroute Moerdijk 2018, klikt u hier.
*Voor meer informatie over het Antonius College, klikt u hier

Beelden bij dit artikel