Neemt gij… Uw buurman tot trouwambtenaar?

Neemt gij… Uw buurman tot trouwambtenaar? Of uw moeder, beste vriend of oma? Het is vanaf 1 oktober 2019 namelijk mogelijk om een eigen trouwambtenaar aan te stellen bij het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Na de mogelijkheid om in de open lucht te trouwen, is deze beslissing de volgende stap in een zoveel mogelijk persoonlijke huwelijksvoltrekking voor koppels.

De 'BABS voor 1 dag' moet wel aan een paar regeltjes voldoen. Zo moet hij of zij van onbesproken gedrag zijn en een Verklaring Omtrent Gedrag van maximaal 3 maanden oud kunnen overleggen. Hij of zij moet goed kunnen spreken in het openbaar en wordt beëdigd door de rechtbank. Tenslotte vraagt het wel wat voorbereiding: er moet uiterlijk vier maanden voor de huwelijksvoltrekking een officieel verzoek worden ingediend bij de gemeente Moerdijk.

Spannend, of bang om fouten te maken? Geen nood: de ‘BABS voor 1 dag’ wordt voor en tijdens de sluiting van het huwelijk begeleid door een ervaren BABS van de gemeente Moerdijk. Die ziet er op toe dat alle wettelijke formaliteiten in acht worden genomen en kan ondersteuning bieden wanneer dat nodig is. Zelf een eigen trouwambtenaar meebrengen betekent overigens geen slimme manier van kosten drukken, want beëdiging en begeleiding door de gemeente vraagt wel degelijk extra inzet waarvoor een bedrag in rekening wordt gebracht.