Moerdijk Runners gingen als een lopend vuurtje

Vanmorgen rond de klok van 10.00 uur kwamen de Moerdijk Runners aan in het Julianaplantsoen in Zevenbergen, na een tocht van zo'n 100 kilometer vanuit Wageningen. Daar werd vannacht om 00.00 uur het bevrijdingsvuur aangestoken, waarna loopgroepen uit het hele land het vuur verspreidden naar de eigen gemeente.

Met de brandende toorts kwam het Roparun-team het plantsoen in gelopen, waar enkele toeschouwers, familieleden en wethouder Eef Schoneveld hen op stonden te wachten. Schoneveld sprak iedereen toe: "Gisteren hebben we met z'n allen herdacht, stilgestaan bij degenen die gevallen zijn in de oorlog. Vandaag vieren we de bevrijding, onze vrijheid. Kunnen denken wat je denkt, zeggen wat je zegt en geloven wat je gelooft. De Moerdijk Runners hebben het bevrijdingsvuur meegenomen vanuit Wageningen en vanmiddag herstellen we een oude traditie: een bevrijdingsfestival op de Markt in Zevenbergen."

Een speciale vermelding is er voor René de Koeijer en Bas van der Made. Beide heren waren vanmorgen óók bij het herdenkingsmonument in het plantsoen aanwezig. Niet omdat een bekende van hen bij de runners zit, niet omdat ze een relatie hebben tot wethouder Schoneveld, maar omdat zij bij de buitendienst van de gemeente Moerdijk werken. Zij zijn verantwoordelijk voor het veilig open en dicht draaien van de gasfles zodat het bevrijdingsvuur überhaupt bleef branden, maar ook voor het wegzetten van dranghekken en dergelijke zaken. Een chapeau voor hen, want ook op zondagochtend en dus ook op Bevrijdingsdag, zijn zij gewoon aanwezig!

Ook de redactie van KijkopMoerdijk stond in het Julianaplantsoen klaar, u bekijkt onze foto's in de fotoslider boven dit artikel. 

Beelden bij dit artikel