Minister-president Mark Rutte opent nieuwe stoomturbine Attero Moerdijk

Het is een investering van 100 miljoen euro maar dan heb je ook wat: de nieuwe stoomturbine van afvalverwerkingsbedrijf Attero op het industrieterrein Moerdijk. De installatie levert groene energie en heeft een capaciteit om 400.000 huishoudens per jaar te kunnen voorzien in hun stroomverbruik. Minister-president Mark Rutte opende deze ochtend officieel de immense machine. 

De afvalcentrales van Attero in Moerdijk en in Wijster verwerken restafval tot energie door middel van verbranding. Afvalverbranding levert duurzame en groene stroom op en is, naast windenergie, al jarenlang de grootste bron van energie in Nederland. Naast één van de meest energie-efficiënte afvalcentrales, is de centrale van Attero in Moerdijk ook nog eens de enige in heel het land die hogedrukstoom levert. De nieuwe stoomturbine is volledig geïntegreerd in de bestaande afvalenergiecentrale en heeft een verwerkingscapaciteit van meer dan één miljoen ton afval op jaarbasis.

Werking stoomturbine
Restafval wat niet gercycled kan worden, wordt in de stoomturbine verbrand. Met de warmte die daarbij vrij komt, wordt water verhit waardoor er stoom ontstaat. Die stoom wordt direct geleverd aan omliggende industrie, die daardoor minder kolen en gas nodig hebben voor hun energievoorziening. De stoomturbine kan snel schakelen tussen stoom en stroom. Stoom die niet gebruikt wordt voor de industrie, gaat de turbine in en drijft de generator aan, die vervolgers direct stroom aan het elektriciteitsnet levert. Met de stroom die de turbine in één uur produceert, kan een huishouden maar liefst 25 jaar vooruit. De installatie gaat 120 megawatt leveren aan het net, voldoende voor het stroomverbruik van meer dan 400.000 huishoudens per jaar.

Spanning opgewekt zelfs tijdens opening
De opening bij Attero was tot in de puntjes verzorgd; bezoekers werden ontvangen met een drankje gepresenteerd in een spaarlamp, konden een smoothie proeven van Shakefiets.nl, die ter plekke met behulp van een fiets werd bereid, genoten van een uitgebreide lunch en konden zelfs gebruik maken van een glitterend toilet, schoongehouden door de uiterst vriendelijke juffrouw van Hofkens HIG. Ook stonden er medewerkers van Attero klaar om 10 verschillende groepen rond te leiden en informatie te geven over Attero en de nieuwe stoomturbine en werd er een seminar gehouden met een aantal interessante gasten. Toen wij ons uiteindelijk richting onze KijkopMoerdijk-bolide begaven, mochten we zelfs een gevulde koffiebeker meenemen voor onderweg én werd ons verteld dat onze banden gecontroleerd en waar nodig terug op de juiste spanning waren gebracht! Een echte aangename verrassing, waar wij Bandopspanning.nl dan ook hartelijk voor bedanken. 

Video van KijkopMoerdijk van de openingshandeling door Mark Rutte en CEO van Attero Paul Ganzeboom:
https://www.youtube.com/watch?v=BBkgxL4vRes

Video van Attero over de stoomturbine:
www.youtube.com/watch?v=ROqxxah


*Voor de app-lezers: er zijn bij dit artikel meer dan 5 foto's geplaatst. Voor alle foto's bij dit artikel, klikt u op deze directe link https://kijkopmoerdijk.nl/nieuws/minister-president-mark-rutte-opent-nieuwe-stoomturbine-attero-moerdijk.html

Beelden bij dit artikel