Dorp Moerdijk weer in trek dankzij inzet inwoners en Moerdijkregeling

Burgemeester Jac Klijs is trots: 'Het vertrouwen is terug in Moerdijk-dorp. Mensen knappen hun huizen weer op en zitten samen met ons, en andere partners, aan de dorpstafel. Ook de woningmarkt is goed op gang; sinds de start van de Moerdijkregeling op 1 januari 2015 tot nu heeft de gemeente 84 woningen aangekocht. Maar liefst 52 woningen zijn definitief verkocht. Ook het aantal aanmeldingen is drastisch afgenomen. Een teken dat het vertrouwen en de woningmarkt in dorp Moerdijk is hersteld. Moerdijk staat op de kaart!'

Ook wethouder Désirée Brummans is positief: 'Elk dorp of stad in de gemeente Moerdijk heeft een dorps- of stadstafel. Dus ook dorp Moerdijk. Inwoners werken samen met de gemeente actief aan projecten. Een mooie vorm van samenwerking”, aldus Brummans. Een van die projecten is nu het dorpshart, dat een ontmoetingsplek wordt voor jong en oud. Verkeersremmende maatregelen zijn getroffen en er komt een vrijliggend fietspad. Inwoners, ook de nieuwe inwoners, zijn aan de slag in werkgroepen.

De Moerdijkregeling is een garantieregeling voor huidige en toekomstige huizenbezitters in het dorp Moerdijk en is nadrukkelijk bedoeld als blijfregeling. Het dorp trekt nieuwe inwoners aan van binnen, maar ook van buiten de gemeente. Een groot aantal daarvan komt uit de Drechtsteden.

Inwoners krijgen weer rust en en vertrouwen en sommige zetten een volgende stap en doen aan stuivertje wisselen. Hierbij kopen zij een woning van de gemeente en bieden hun oude woning aan. Het aantal aanmeldingen voor de Moerdijkregeling neemt ook drastisch af.

Feiten en Cijfers

Aantal aangekochte en verkochte woningen:
84 gekochte woningen
52 verkochte woningen
32 woningen in eigendom van de gemeente
8 keer stuivertje gewisseld

Aanmeldingen:

29 aanmeldingen in 2015
31 aanmeldingen in 2016
15 aanmeldingen in 2017
9 aanmeldingen in 2018