Leerlingen SBO Het Palet volgen allereerste techniekles op locatie

Vier keer per jaar organiseert SBO Het Palet in Klundert een speciale techniekles voor haar leerlingen. Normaliter bezien volgen de pakweg 120 leerlingen deze techniekles op de school zelf, maar deze keer werd doe-het-zelf-winkel KlusWijs benaderd of zij het decor wilden vormen voor de speciale techniekles op locatie. Dat idee werd positief ontvangen en dus kwamen er vorige week vrijdag 60 leerlingen en vandaag nóg eens 60 leerlingen naar de winkel voor de doe-het-zelf-techniekles.

Verdeeld over drie groepen was het een drukte van belang vanmorgen in de winkel van Frank en Nanny. Onder begeleiding van meneer Roland kwam om 11.00 uur de derde en laatste groep leerlingen binnen gewandeld. Juf Astrid stond hen daar al op te wachten en verdeelde de leerlingen in twee groepen. "De ene groep begint met een rondleiding door de winkel door Frank zelf en de andere groep mag eerst zelf aan de slag. Na ongeveer 20 à 25 minuten wisselen we om. De leerlingen mogen zelf een houten plankje behangen en daarin met hamer en spijkers een figuurtje slaan. Dat hebben de medewerkers hier trouwens helemaal zelf bedacht, daar hoefden wij niks aan te doen", vertelt Astrid ons. 

Tijdens de rondleiding kregen de leerlingen uitleg over het assortiment, de mogelijkheden en de verfmengmachine. Nanny, die zelf ook waar nodig assisteerde, legt uit dat techniek erg belangrijk is: "Tegenwoordig kunnen jongeren eigenlijk niet fatsoenlijk meer een spijker in een muur slaan of een gat boren. Vroeger, in mijn tijd tenminste, kregen de jongens handenarbeid en de meisjes handwerken zoals borduren en breien. Later kregen zowel jongens als meisjes technieklessen of handenarbeid. In de loop der jaren is dat erg veranderd, terwijl we in feite niet zonder techniek kunnen. Aan de leerlingen van Het Palet kun je nu al zien welke kinderen wat handiger zijn en het in de vingers hebben en welke kinderen waarschijnlijk later een beroep zullen uitoefenen waar meer met het hoofd gewerkt zal worden." 

Na het maken van een gezellige groepsfoto, konden de leerlingen allemaal met hun eigen creatie vol trots terugkeren naar school. Eén van de leerlingen vertelde ons daarover: "Ik heb deze voor mijn vader gemaakt, want die is maandag jarig!".*Voor de app-lezers: om de kijkop-app zo snel mogelijk te houden, tonen we niet meer dan 5 foto's per artikel. Bij dit artikel zijn meer foto's geplaatst, welke u allemaal kunt bekijken door hier te klikken

Beelden bij dit artikel