Koninklijke Onderscheiding Simon Nieuwkoop

Vanavond ontving Simon Nieuwkoop uit Fijnaart uit handen van burgemeester Jac Klijs, een Koninklijke Onderscheiding. Nieuwkoop ontving het eremetaal vanwege zijn afscheid na ruim 30 jaar actief te zijn geweest als vrijwillig brandweerman. Voor de jaarlijkse vrijwilligersavond van het brandweerteam Fijnaart werd de nietsvermoedende decorandus in spe thuis opgehaald. Dat ging niet van een leien dakje want broeken bleken niet meer te passen en combinerende dassen niet te vinden.

Simons brandweerpet scheef op het hoofd viel in het niet bij zijn kaarsrechte rug van trots na afloop van het officiële gedeelte want hoewel gepaard met wat emotie, werd al snel één ding duidelijk: Simon is trots op zijn collega's en zijn collega's op hem. Dat geldt natuurlijk ook voor zijn gezin dat bij monde van dochter Kimberly stelde: 'Ze gaan een kanjer van een vent missen.'

Fabelen en feiten, waar eindigt de ene en begint de andere? Wie vanavond aanwezig was in de kazerne van brandweerteam Fijnaart, heeft een scala aan hilarische anekdotes gehoord. De teamleider, de clustercommandant, burgemeester Jac Klijs én dochter Kimberly verhaalden over meer dan 30 jaar vrijwilligerswerk dat Simon Nieuwkoop (59) verricht heeft. Dat varieerde van zijn eerste kennismaking met het werk van brandweerlieden omdat hij uit een 'verkreukelde' auto moest worden gered, tot verdwenen kratjes bier en zelfs 'poep- en piesverhalen!'.

Serieuze zaken kwamen vanzelfsprekend ook voorbij zoals uitrukken voor zeer nabijstaanden en ook het afscheid van 'zijn' team vanwege fysieke klachten. Dat alles is nooit ten koste gegaan van de onderlinge sfeer en banden, zoveel werd wel duidelijk voor de aanwezigen vanavond. Daar hoorde ook onze fotograaf bij en het doet hem elke keer deugd als burgemeester Klijs meldt dat een vrijwilliger alleen in staat is dat vrijwilligerswerk te doen, als het 'thuisfront' daar achter staat.

Vandaar de groepsfoto met van links naar rechts: Jac Klijs, Simon en zijn vrouw Adje Nieuwkoop, dochter Kimberly en schoonzoon Aschwin, zoon Wesley en schoondochter Janneke.

Namens de redactie van KijkopMoerdijk: Van harte proficiat!

Beelden bij dit artikel