KijkopMoerdijk licht uit: Stichting Heemkundekring Willem van Strijen

Vandaag lichten we een geheel vrijwillige organisatie uit: Stichting Heemkundekring Willem van Strijen. Deze stichting houdt zich bezig met het bestuderen en het bekend maken van de geschiedenis van Zevenbergen. Dit doen zij bijvoorbeeld door het openstellen van het museum aan de Zuidhaven, maar ook door lezingen, rondleidingen, stadswandelingen en zelfs stamboomstudies.

Mensen willen steeds vaker weten waar ze vandaan komen, hoe het vroeger was en waarom dat zo was. Om in te spelen op die toenemende hoeveelheid vragen van geïnteresseerden, organiseert Stichting Willem van Strijen verschillende activiteiten op het gebied van heemkunde, of wel de geschiedenis van een streek en haar bewoners. Zij stellen bijvoorbeeld iedere zaterdag tussen 14.00 en 17.00 uur en iedere (werk)maandag tussen 10.00 en 12.00 uur hun museum open, de Oudheidkamer. Het museum dat is gevestigd in het woongedeelte van een binnenboerderij uit 1780 aan de Zuidhaven, toont o.a. de leefomgeving van het begin van de 20ste eeuw, voorwerpen uit de 16e en 17e eeuw en zelfs een stuk stadsmuur uit de 14e eeuw. Meer dan 4000 voorwerpen zijn te bewonderen in het museum, waar bezoekers desgewenst kunnen worden rondgeleid door een vakkundige gids. 

Naast een bezoek aan het museum, kunt u er met de heemkundekring ook op uit trekken door de straten van Zevenbergen. De gids vertelt bijvoorbeeld over de haven van vroeger en van de toekomst, over het graanpakhuis en de brouwerij, over de eeuwenoude Catharinakerk, de kostschool van Provily, waar Vincent van Gogh twee jaar van zijn jeugd doorbracht, het kasteel (dat er al 300 jaar niet meer is) en de kasteeltuin, die opnieuw is ingericht. Ook behoort het geven van een lezing tot de mogelijkheden van de stichting, zowel in het museum als op locatie, zoals in een hotel, een school of verenigingsgebouw waardoor de lezing ook door grote groepen gevolgd kan worden. 

Wist u dat u bij de Oudheidkamer ook kunt handwerken? Vaak wordt handwerken als oubollig gezien, maar bij Willem van Strijen wordt het als heel modern gezien. Geen curcus of verplichtingen, maar een vaste dag in de maand op een vast tijdstip dat men samenkomt om te handwerken. Een gezellig praatje, kopje koffie of thee erbij, tips en trucs uitwisselen en ook u maakt met 'oude' technieken, hele eigentijdse dingen. 

Voor meer informatie over de Stichting Heemkundekring Willem van Strijen, zoals contactgegevens, actuele berichtgeving en een directe link naar de website en Facebookpagina, klikt u verder naar de profielpagina op KijkopMoerdijk via deze link: https://kijkopmoerdijk.nl/organisatie/stichting-heemkundekring-willem-van-strijen.html


 

*Wilt u uw bedrijf, vereniging of stichting ook een lokaal platform bieden en de aandacht geven die het verdient? Neem dan contact met ons op via info@kijkopmoerdijk.nl!

Beelden bij dit artikel