KijkopMoerdijk licht uit: Muziekvereniging Determinato

De volgende vereniging die we uitlichten is een muzikale die zich richt op het enthousiasmeren van jeugd en met succes: Muziekvereniging Determinato uit Klundert telt maar liefst zo'n 140 leden, waarvan ruim 100 jeugdleden! Determinato bestaat uit het Fanfareorkest, de Deto Muziekspeeltuin, de Deto Muziekfabriek, kinderorkest De Detokids, jeugdorkest De Detomaatjes, de Pretband en de Pieten Pretband, wat dus een behoorlijke staat van dienst te noemen is.

Vanaf 5 à 6 jaar zijn kinderen al welkom bij Determinato. Zij sluiten zich dan als eerste aan bij de Deto Muziekspeeltuin. Hier leren zij tweewekelijks op woensdagmiddag tussen 15.30 en 16.30 uur de beginselen van het muziek maken. Na de speeltuin, stromen kinderen van +/- 7 jaar door naar de Muziekfabriek, waar ze weer een stapje verder gaan en samen muziek leren maken. Een jaar lang krijgen ze iedere woensdagmiddag tussen 16.30 en 17.15 uur lessen algemene muzikale vorming. Vanaf een jaar of 7 à 8, kunnen kinderen vanaf de Muziekfabriek doorstromen naar Kinderorkest De Detokids, waar ze écht muziek gaan maken. Elke vrijdagavond van 18.15 tot 19.15 uur wordt er in groepsverband geoefend. Via het kinderorkest komen kinderen variërend van 8 tot 16 jaar in het Jeugdorkest De Detomaatjes. Bij dit orkest spelen kinderen die al een muziekopleiding volgen bij de muziekschool; bij de Detomaatjes leren ze samen spelen in een orkest. Deze groep repeteert elke vrijdagavond van 19.15 tot 21.15 uur. De Detomaatjes treden daarnaast regelmatig op in Klundert bij diverse concerten en activiteiten, maar ook in de regio laten ze graag van zich horen.

Na het behalen van het A-diploma, mogen de jeugdleden mee gaan spelen in het fanfareorkest. De fanfare van Determinato is het grootste onderdeel binnen de muziekvereniging, telt zo'n zestig spelende leden en staat onder leiding van dirigent Ronald Harmsen. Zij treden op als orkest met instrumentale muziek, maar ook samen met zangsolisten, koren, andere orkesten of bandjes en repeteren iedere woensdagavond van 19.30 tot 22.00 uur.

De Pretband is een klein orkestje, een blaaskapel in wisselende samenstelling. Dit orkestje is een onderdeel van Muziekvereniging Determinato en bestaat dus ook uit leden van deze muziekvereniging, net zoals de Pieten Pretband, die Sinterklaas ondersteunt tijdens de intocht en de festiviteiten in de aanloop tot 5 december. 

Wist u al dat Muziekvereniging Determinato van 11 tot en met 13 april 2019 zelf een uitvoering van The Passion zal verzorgen? Het paasverhaal zoals deze jaarlijks wordt opgevoerd in een wisselende stad in Nederland en ook op televisie wordt uitgezonden, zal tevens door Determinato in Klundert worden opgevoerd. Het fanfareorkest neemt het instrumentale gedeelte op zich, de hoofdrollen Jezus, Maria, Petrus, Judas en Pilatus worden ingevuld door goede vocalisten uit de regio. Meer informatie over Passie in Klundert leest u hier

Wilt u meer informatie over Muziekvereniging Determinato, zoals contactgegevens, e-mail en een link naar de website, kijkt u dan op de profielpagina op KijkopMoerdijk, door op deze directe link te klikken: https://kijkopmoerdijk.nl/organisatie/muziekvereniging-determinato-klundert.html


*Foto 1: Skyvisie.nl – Gerbert Kannekens
*Foto 2: Marcel Otterspeer
*Wilt u uw bedrijf, vereniging of stichting ook een lokaal platform bieden en de aandacht geven die het verdient? Neem dan contact met ons op via info@kijkopmoerdijk.nl!

Beelden bij dit artikel