Ineke van de Weijgaert ontvangt eerste exemplaar boek Mooye Keene

De restauratie van De Keenesluis, welke precies op de grens tussen Fijnaart en Standdaarbuiten ligt, is in volle gang. Voorzitter van Stichting Beleef de Keenesluis, Ineke van de Weijgaert, spreekt vol lof over de sluis en haar gegroeide liefde nadat ze zich verdiepte in de geschiedenis ervan. Die geschiedenis heeft onder andere te maken met de Mooye Keene, een zeearm van het Hollandsch Diep, die ontstaan is tijdens de Sint-Elisabethsvloed van 1421.

Iemand die zich ook verdiept heeft in de geschiedenis van de Mooye Keene is schrijfster Anne-Mieke Vermeulen. Benaderd door Ineke, heeft Anne-Mieke een boek geschreven waarin fictie en non-fictie samen verweven zijn. "De feitelijke geschiedenis is de leidraad door het hele boek, maar daar omheen heb ik verhalen verzonnen om het leesbaar te maken", vertelt Anne-Mieke ons. "Mijn boek gaat dus niet alleen over de Keenesluis, maar als iemand het eerste exemplaar verdient dan is het Ineke". 

Ineke's liefde voor de sluis is gegroeid. "Het was natuurlijk gewoon een lelijk ding, maar ik keek daar doorheen, ik zag de potentie van wat het zou kunnen worden. De sluis is 249 jaar oud, kunst en cultuur kunnen hier samen komen en hoe mooi zou het zijn als je hier straks met een bootje of een kano doorheen kunt varen", vertelt een stralende Ineke.

Onze redactie sprak met Ineke en Anne-Mieke tijdens de Open Monumentendagen afgelopen weekend. Schilderijen van Rod Szakay waren te bewonderen en de schildersgroep bestaande uit Monica, Toos, Henriette, Ilona, Trudy en Liesbeth vertoonde hun werken. Ook stond er een maquette van de sluis zoals hij ooit functioneerde als stoomgemaal, welke gemaakt is door Nol van Poeijer.

Bent u ook geïnteresseerd in het boek van Anne-Mieke? Dan kunt u deze bestellen via de Stichting Beleef de Keenesluis of via de website van Anne-Mieke voor slechts € 15,95. De opbrengst van het boekje gaat naar de restauratie van de sluis.

Beelden bij dit artikel