Haven en industrieterrein Moerdijk drukbezocht tijdens Open Haven Moerdijk

Het industrieterrein Moerdijk; een begrip in de wijde regio. Behalve dat het gebied goed is voor ontzettend veel bedrijvigheid en werkgelegenheid, is het vaak ook een onbekend gebied voor velen die er nog nooit geweest zijn. Om meer inzicht te geven in het terrein, stelden afgelopen zaterdag 26 bedrijven hun deuren open voor het publiek. Open Haven Moerdijk mocht dit jaar maar liefst 3500 bezoekers verwelkomen. 

Het Havenbedrijf Moerdijk, toch wel de organisator van deze open dag te noemen, zette zelf ook een aantal deuren open. Zo mochten bezoekers op de eerste verdieping gigantische luchtfoto's van het gebied bekijken en draaide er een film over het havenbedrijf. Op de begane grond stond de deur naar de controlekamer open, waar 24/7 toezicht wordt gehouden over het industrieterrein en de haven. De medewerkers in de controlekamer staan in direct contact met de scheepvaart, de kades en het grondpersoneel. Op de vraag of de poort niet af en toe een keertje open kan buiten de reguliere openingstijden om, luidde het antwoord gekscherend: "Nu we de redactie van KijkopMoerdijk kennen, doen we dat natuurlijk meteen!". Waar wij onszelf direct gelukkig prezen, vervolgde het verhaal: "Nee, dat is natuurlijk gekheid. Wij maken geen onderscheid en houden ons aan de openingstijden". Toch jammer… Maar zéker professioneel!

Op en rondom het terrein bij de brandweer, voelde het heel veilig. De douane, politie, ambulancedienst, omgevingsdienst en de brandweer zelf demonstreerden hun diensten en beantwoordden vragen van geïnteresseerden. Ook mochten bezoekers in een echte politieboot of op een politiemotor stappen, konden agentjes in spé op een mini-bike zitten en natuurlijk een 'brandje' blussen met de échte brandweerslang. Ook mocht er in de ambulance worden gekeken en zelfs een rondje rotonde meerijden. Een hoop te doen dus bij onze veiligheidsdiensten, waar veel bezoekers dan ook dankbaar gebruik van maakten. 

Van Sjaak Vaas van het Havenbedrijf Moerdijk mochten wij de tip ontvangen ook absoluut even langs CCT te rijden. CCT, Combined Cargo Terminals, heeft de faciliteiten voor o.a. overslag en opslag van containers, breakbul en stukgoed. Zegt u waarschijnlijk niks, zegt ons ook niks, dus wij mochten met medewerker Erwin mee in een werkbusje voor een privérondleiding. Gewapend met de verplichte veiligheidsvoorschriften, mochten wij aan de kade even uit het busje om een geweldige foto te schieten van de haven en het werkterrein van CCT. Ook de treinrails die op het terrein van CCT ligt, mocht natuurlijk niet ontbreken. Erwin vertelt: "Wij lossen en laden containers op zeeschepen of op treintransport door heel Europa. Er werken ongeveer 150 mensen bij ons. Ik ben zelf ook onderaan begonnen, maar als je laat zien dat je wel wat wilt, dan willen ze je echt een kans geven. Ik werk nu zelf op de reachstacker, dat is zo'n grote lichtblauwe machine". Ter ieders verduidelijking hebben we deze maar even op de foto gezet!

Na CCT reed onze KijkopMoerdijk-bolide door naar DSV. Dit orderpickbedrijf heeft drie locaties op het industrieterrein; één aan de Orionweg en twee aan de Trade Boulevard. Met in totaal 60.000 m² opslag en 300 medewerkers verdeeld over deze drie locaties, is DSV een serieuze speler op het terrein. Naast het feit dat we enorm hartelijk werden ontvangen door Tycho, werden we ook vriendelijk begeleid en voorgelicht door zijn collega's over o.a. 3D-printen. Ook mochten bezoekers, en onze redactie dus ook, hun eigen goodiebag picken. Gewapend met een orderlijst, stonden de deuren naar het grote magazijn open en kon een ieder op zoek naar de producten die op de lijst vermeld stonden. In verband met de privacy van de bedrijven die hun producten opslaan bij DSV mochten er geen foto's gemaakt worden in het magazijn, maar dat mocht wél in de centrale hal, waar de kleine bezoekertjes een parcours konden rijden op een mini-heftruck en met op afstand bestuurbare heftrucks mochten spelen.

Onze agenda liet het niet toe om zaterdag nog meer bedrijven en organisaties te bezoeken, maar wat wij wel kunnen zeggen, is dat wij onze ogen uitgekeken hebben. Gesproken en gehoord over dingen waar we nog nooit over gesproken of gehoord hebben. Alle foto's die wij zaterdag maakten, bekijkt u in de fotoslider boven dit artikel. 


*Voor de app-lezers: er zijn bij dit artikel meer dan 5 foto's geplaatst. U kunt alle foto's bekijken door hier te klikken

Beelden bij dit artikel