Hans en Rina Riethoff-Blijdestein uit Fijnaart 60 jaar getrouwd

Vandaag vieren Hans en Rina Riethoff-Blijdestein hun diamanten huwelijksjubileum. De twee ontmoetten elkaar in Rotterdam, vanwege hun vaders die elkaar kenden. De vader van Rina brak bij een ongeval zijn been en toen de vader van Hans bij hem op ziekenbezoek ging, nam hij zijn zoon mee. Hans en Rina zagen elkaar daar voor het eerst, waar met name bij Rina de vlinders direct haar buik veroverden.

Hans was een jaar of 20, Rina een jaartje ouder. Maar Rina viel direct op de jongen die op die bewuste dag bij hen thuis binnenliep. "Ja hoor, hij had een hele mooie snor. Hij leek op die beroemde filmster van vroeger, Clark Gable. Het was een hele knappe man", vertelt een glimlachende Rina. Bij Hans duurde het iets langer. "Ik had haar wel aangekeken. En daarna nog een keer. Maar het duurde bij mij iets langer. Maar uiteindelijk hebben we de keuze gemaakt en zitten we hier nu 60 jaar later. Dat is trouwens voorbij gevlogen hoor. Als ik om me heen kijk, dan zie ik dat we zoveel jaren verder zijn. Maar het is ontzettend snel gegaan", aldus Hans. 

Rina werd geboren in 1935 en heeft in verband met de scheiding van haar ouders onder andere in Breda, Maastricht en Roosendaal gewoond. Hans werd in 1936 geboren in Rotterdam, alwaar Hans en Rina na een verkeringstijd van drie jaar, elkaar het ja-woord gaven. Hans werkte bij de Shell, waardoor hij in een bepaalde straal van zijn werk af diende te wonen. De echtelieden verhuisden naar Fijnaart, waar ze twee kinderen hebben mogen krijgen, Eric en Anja. Hans zegt daarover: "De eerste is een zoon geworden, de tweede een dochter. Meer seksen zijn er niet, dus stopten we er meteen mee!". Toen de kinderen groter werden, is Rina ook gaan werken. Zij heeft langere tijd het huishouden verzorgd bij een dokter. 

Naast kinderen, mochten Hans en Rina ook vijf kleinkinderen, Cyntha, Sabrina, Samantha, Angela en Jeffrey, en zelfs al zes achterkleinkinderen, Esmée, Elise, Katie, Naomi, Jesper en Sem, krijgen. "En er is er nog eentje onderweg", vertelt dochter Anja. Een verrassing voor haar broer Eric, die voor zijn werk al bijna 20 jaar in Dubai woont. Anja woont nog altijd in Fijnaart, dichtbij haar ouders, evenals een aantal van de kleinkinderen. De andere kleinkinderen zijn uitgevlogen naar Groningen en de omgeving van Tiel. De familie is vandaag voor deze bijzondere gelegenheid samengekomen bij The Family in Fijnaart, maar helaas ontbraken er nog een aantal op het moment dat wij mochten binnen wandelen. Binnen, want onze redactie merkte al dat we scherp moesten zijn wanneer we met Hans praatten. Toen wij namelijk vooraf belden en aan Hans vroegen of wij 'langs' mochten komen voor een gesprekje, grapte Hans: "Je mag langs komen, maar je mag dan ook nog wel binnen komen hoor!"

Buiten bij de grote, zilveren, opblaasbare '60' en de zwart/witte ballonnenboog poseerde de aanwezige familie voor onze foto. Een bijzonder plaatje, waarbij Hans en Rina elkaars hand vasthouden. De hand van Hans werd na het maken van de foto door één van zijn achterkleindochters vastgepakt, die hem hielp om weer veilig terug naar binnen te lopen. Een aandoenlijk moment, wat ook dochter Anja bewonderenswaardig vond. Op de slotvraag of ze het avontuur samen nogmaals waren aangegaan als ze de kennis van nu, toentertijd ook al hadden, antwoordde Rina direct en volmondig "Ja tuurlijk!". Hans maakte er nog eens een grapje over, maar verzekerde ons vervolgens: "Ja natuurlijk, als ik het allemaal overnieuw moest doen, dan had ik het zeker weer met haar gedaan."

Wij feliciteren Hans en Rina van harte met deze bijzondere huwelijksmijlpaal en danken hen en hun familie nogmaals voor de gastvrije ontvangst. 

Beelden bij dit artikel