Groots openluchtspektakel Fijnaart gaat geschiedenis schrijven

In mei viert Nederland dat we 75 jaar in vrijheid mogen leven. In Fijnaart wordt op bijzondere wijze hierbij stilgestaan. Muziekvereniging Oranjevaan en Stichting Cultuur Fijnaart brengen op 15, 16 en 17 mei Oorlogswinter de musical als openluchtspektakel. Het belooft een groots evenement te worden waarmee geschiedenis wordt geschreven. Dat gebeurt met een feestelijke aftrap en een sneak preview om 14.00 uur in woonzorgcentrum Fendertshof in Fijnaart.

De 130-jarige Muziekvereniging Oranjevaan draait haar hand niet om voor indrukwekkende producties. Met Ciske de Rat werden in 2016 duizenden harten veroverd. Veel bezoekers vonden de amateuruitvoering van Oranjevaan zeker zo mooi als de professionele versie van Joop van den Ende Theaterprodukties. Een hele uitdaging om zoiets te overtreffen. Met Oorlogswinter de musical gaat dat zeker lukken.

Jan Terlouw Oorlogswinter is gebaseerd op het gelijknamige, bekroonde jeugdboek van Jan Terlouw. Het verhaal is spannend, meeslepend, soms verdrietig, maar ondanks de verschrikkelijke periode ook om te lachten. Hoofdpersoon is Michiel van Beusekom, gespeeld door Lukas Broos uit Roosendaal. Michiel is 15 jaar en zoon van de burgemeester. Hij raakt in de hongerwinter van 1944 per ongeluk betrokken bij illegale activiteiten. Dan gaat alles mis en Michiel heeft geen idee hoe dat komt.

Locatie
Op meerdere vlakken legt Oranjevaan de lat opnieuw een stuk hoger. Op de eerste plaats de locatie. Oorlogswinter leent zich bij uitstek om in de openlucht opgevoerd te worden. Het verhaal gaat in de buitenlucht nog meer leven. Ook is het mogelijk om (oorlogs)voertuigen ten tonele te voeren. Het publiek hoeft niet bang te zijn voor een nat pak. De drie tribunes zijn volledig overdekt. Het decor bestaat uit een nagebouwd dorp, inclusief dorpsplein met muziektent waarop het vijftigkoppig orkest van Oranjevaan plaatsneemt. De cast, kindercast en het ensemble zijn ook ongeveer vijftig man, zodat circa honderd medewerkers het speelveld vullen. Daarnaast zijn er vele tientallen vrijwilligers achter de schermen in touw om van Oorlogswinter de musical een blijvende herinnering te maken. 

Zelf plaats bepalen
Voor het eerst kan het publiek van een voorstelling van Oranjevaan vooraf zijn plaats bepalen, net als in het theater. Hierdoor kunnen de kaarten alleen online besteld worden. Voor wie dat niet wil of kan, organiseert Oranjevaan op enkele zaterdagen bij woonzorgcentrum Fendertshof speciale verkoopdagen. 

Start kaartverkoop
Daarom vindt de feestelijke aftrap van de kaartverkoop op zaterdag 1 februari plaats in Fendertshof aan de Kerkring 21 in Fijnaart. Om 14.00 uur wordt het eerste kaartje overhandigd aan een voor Oranjevaan speciaal persoon. Aansluitend zorgen cast en ensemble voor een sneak preview door een van de nummers uit de musical te zingen. Iedereen is van harte welkom om te komen kijken, maar ook om de eerste entreekaarten te kopen.

Meer informatie: www.oorlogswinterfijnaart.nl