Bevrijdingsestafette Loop met bevrijdingsvuur van Wageningen naar Willemstad op 5 mei 2020

Dinsdag 5 mei 2020 zullen een aantal Willemstadters meedoen aan de Bevrijdingsestafetteloop van Wageningen naar Willemstad. Het bevrijdingsvuur is daarbij hét symbool voor leven in vrede en vrijheid en wordt daarom ook het Vrijheidsvuur genoemd.

Maandagavond na de 4 mei herdenking (19.30 – 20.00 uur) in Willemstad zullen onze sportieve plaatsgenoten vertrekken naar Wageningen om daar vanaf het startsein rond mindernacht in estafette te lopen met het bevrijdingsvuur bij zich om het vuur vanuit Wageningen naar Willemstad over te brengen. Sinds 1948 wordt het bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken. Dit bevrijdingsvuur markeert de overgang van herdenken naar vieren, van 4 mei naar 5 mei. Het vuur wordt ieder jaar om middernacht ceremonieel ontstoken op het 5 Mei plein voor Hotel de Wereld. Na het ontsteken van het bevrijdingsvuur, wordt het vuur verspreid naar verschillende gemeenten in Nederland door o.a. lokale atletiek- en sportverenigingen, 4-5 mei comités, Oranjeverenigingen en andere organisaties, dus vanuit Willemstad door de vrijwilligers vanuit WIT.

De totale afstand is 115-120 kilometer en daar zullen zij ongeveer 11 uur over doen om het vuur vanuit Wageningen in estafettevorm hardlopend naar Willemstad te brengen. Er is al een groep mensen die zich hiervoor opgegeven hebben, maar mocht u er ook bij willen zijn, u kunt zich nog aanmelden. Dit kunt u doen voor de totale afstand, maar de organisatie biedt u ook de mogelijkheid om deel te nemen aan de laatste 10 en ook 5 kilometer. Het startpunt voor de laatste 10 kilometer zal zijn bij de carpoolplaats bij de A17 afslag Zevenbergen. Voor de laatste 5 kilometer kunt u aansluiten vanaf Zwingelspaan ter hoogte van de voormalige basisschool. De organisatie hoopt dat er zo een grote groep lopers ontstaat die dan vervolgens door vele enthousiaste Willemstadters ter hoogte van de bushalte vooraan in de stad bij Kloosterblokje IV worden toegejuicht en ingehaald om zo met elkaar naar het monument “Zij die vielen” bij het Mauritshuis te lopen en aldaar het bevrijdingsvuur in Willemstad met de fakkel te ontsteken. De organisatie nodigt vertegenwoordigers van het college B&W uit om daarbij aanwezig te zijn.

Als het vuur in Willemstad brandt, gaan we met z’n allen naar de Parade alwaar nog meer activiteiten zullen plaatsvinden. De medewerkers van Anno 1610 hebben daar versterking voor de inwendige mens en muzikale opluistering voor het bouwen van een goed bevrijdingsfeestje. Want vrijheid mogen we immers vieren! Wij hopen op uw enthousiasme en uw aanwezigheid om onze Willemstadse helden een goed onthaal te geven.

De organisatie van deze bijzondere estafetteloop ligt bij Willemstad In Touch (WIT ). U kunt u aanmelden bij Dhr. Boudewijn Baan of Dhr. Marcel Jordens via bevrijdingsestafetteloopWIT@gmail.com.

*Bericht ingezonden door Willemstad In Touch.