Als de olie toch heet is…

Als de olie toch heet is…

Druk aan het oliebollenbakken? Wij wagen ons niet aan het geven van een recept want die van uw tante, (schoon)moeder, opa, zwager of uzelf, zijn ongetwijfeld de aller lekkerste. Misschien kunnen we u wel blij maken met een recept van een traditionele oud & nieuw lekkernij nu uw olie toch heet is. Een recept van één van onze redactieleden die ooit bakker van beroep was wat simpel te maken is als afwisseling van de oliebol. Hoe u deze nonnevotten of clownskoppen maakt? Dat leest u hieronder.

Varianten voor oud & nieuw op de traditionele oliebollen zijn nonnevotten en zoete clownskoppen. Beide worden net als oliebollen gefrituurd, maar zijn eenvoudiger te maken omdat er geen gist aan te pas komt.

Voor ca. 20 stuks heeft u de volgende ingrediënten nodig:

125 gram (zalvige) roomboter

125 gram kristalsuiker

snufje zout

3 eieren

1 dopje rum

450 witte bloem

1 zakje bakpoeder

Afwerking:

100 gram kristalsuiker

1 zakje vanillesuiker

(eventueel) kaneel

Werkwijze:

Roer de zalvige (niet gesmolten!) roomboter, suiker, zout en eieren door elkaar en voeg als laatste een dopje rum toe. Voeg dit mengsel toe aan de gezeefde bloem met bakpoeder en kneed het geheel tot een deeg. Laat dit deeg vervolgens afgedekt in aluminiumfolie of plastic. een half uur rusten in de koelkast.

Voor zoete clownskoppen:

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot ongeveer een halve centimeter dikte en snijdt er banen uit van ca. 20 centimeter x 2 centimeter. Leg er losjes in het midden een knoop/strik in en bak ze vervolgens met 4 à 5 tegelijk (afhankelijk van uw frituurpan) in olie van 175 graden.

Voor nonnevotten:

Neem deegstukjes van ca. 40 gram en rol die uit tot strengels van zo'n 40 centimeter lang. Leg de strengels in een U-vorm en sla de uiteinden tweemaal over elkaar heen zoals een dropsleutel. Druk de nonnevotten iets plat en bak ze in olie van 175 graden.

Voor beide is de baktijd ca. 5 à 6 minuten, halverwege omdraaien. Na het bakken kunt u ze door de suiker waaraan het zakje vanillesuiker toegevoegd is halen. Desgewenst kunt u aan dit suikermengsel ook iets kaneel toevoegen.