Aftrap campagne ‘Zevenbergen Leert Lezen’ in Bibliotheek VANnU

Pakweg 10% van de bevolking heeft moeite met lezen en schrijven. Er even vanuit gaande dat de gemeente Moerdijk ongeveer 37.000 inwoners telt, zijn dat dus 3700 inwoners in onze gemeente. In Zevenbergen alleen al zijn dat er +/- 1400. Schokkende aantallen, vinden ook de vrijwilligers van het Taalpunt Zevenbergen en de gemeente. Reden genoeg dus om de campagne 'Zevenbergen Leert Lezen' op te zetten, waarvan gisteren in de Bibliotheek VANnU de aftrap plaatsvond.

Aan het woord kwamen gisteravond Cor, Anita en Nel. Alle drie waren zij zelf laaggeletterd en alle drie hebben zij zelf het roer van hun leven omgegooid. Cor vond het moeilijk om mensen te vertellen dat hij moeite had met lezen en schrijven, vooral omdat regelmatig mensen het niet accepteerden. Zo ook bij het behalen van zijn groot rijbewijs. "Ik heb bij de rijschool aangegeven dat ik moeite had met lezen, maar er werd niet naar me geluisterd. Ik moest mijn theorie op de normale manier doen, waardoor ik één, twee, zelfs drie keer zakte. Ik werd gewoon een inkomstenbron voor de rijschool. Bij de vierde keer ben ik naar de mensen van het CBR zélf gegaan en heb hen uitgelegd wat mijn probleem is. Zij hebben mij wél gehoord en ik heb mijn theorie op een andere manier mogen doen waardoor ik toch mijn groot rijbewijs heb kunnen behalen. Dat vonden ze bij mijn rijschool niet leuk!", vertelt Cor lachend. 

Anita vertelt aan de aanwezigen dat zij pas op haar 31ste is begonnen met leren lezen. "Achteraf bezien had ik het veel eerder moeten doen, maar ik ben blij deze stap uiteindelijk gezet te hebben. Ik ben mijn onzekerheid kwijt geraakt, ik durf veel meer en voel me zoveel zekerder. Zonder die cursus, had ik hier vandaag niet gestaan", vertelt ze trots. Ook Nel kan hierover meepraten. "Ik heb pas op late leeftijd leren lezen, want ik kreeg kleinkinderen. Ik wilde hen ook voor kunnen lezen, dus heb ik deelgenomen aan de taalcursus."

Wim Aalbers, vrijwilliger bij het Taalpunt en mede-initiatiefnemer van deze campagne, vertelt: "Het Taalpunt is hier in de bibliotheek iedere donderdag geopend tussen 10.00 en 12.00 uur. Er zijn oefengroepen voor allochtone mensen, dus mensen met een buitenlandse afkomst. Maar toen wij drie jaar geleden begonnen, kregen wij te horen dat wij er ook voor autochtone mensen moesten zijn, dus voor mensen met Nederlands als moedertaal. We hebben er drie jaar op gewacht, maar er heeft er zich geen één aangemeld. Niemand. Sinds juni 2018 zijn we aan het oriënteren wat we kunnen doen om die groep laaggeletterden te bereiken en ze uit te nodigen voor de taalcursus. We starten deze pilot in Zevenbergen, omdat dit de grootste kern van de gemeente Moerdijk is. Iedereen is natuurlijk welkom, iedereen mag zich aanmelden of vrijblijvend eens in de bibliotheek naar binnen stappen. Weet vooral: u bent niet alleen."

Wethouder Thomas Zwiers mocht de officiële lanceringshandeling verrichten, nadat hij vertelde volledig achter dit initiatief te staan. "Cor, Anita en Nel zijn de verhalen achter de cijfers. We zijn hier vanavond bij elkaar met mensen die allemaal de schouders onder dit probleem willen zetten. We moeten daarbij niet achterover zitten en afwachten, maar we moeten actief naar de burger toe en hen betrekken en uitnodigen bij het Taalpunt binnen te stappen. De gemeente Moerdijk zal zich hiervoor inzetten. We beginnen nu met 'Zevenbergen Leert Lezen' maar Wim, je weet, ik ben wethouder van héél de gemeente Moerdijk dus ik hoop dat deze campagne een succes wordt en we het zullen uitrollen waardoor we uiteindelijk kunnen zeggen: Héél Moerdijk leert lezen!", aldus Zwiers.

Een drietal voorlichtingsfilmpjes zijn gisteravond tevens in première gegaan. De campagnefilmpjes zijn gemaakt met medewerking van de acteurs van 'Van Creatieve Huize', die daar ook uitgebreid voor bedankt werden, evenals de cameraman en productie. Wethouder Thomas Zwiers, burgemeester Jac Klijs en Zevenbergenaar Michel van Opstal hebben aan deze filmpjes tevens hun medewerking verleend, waarin zij oproepen om iemand waarvan u vermoedt dat hij of zij moeite heeft met lezen of schrijven, direct de vraag te stellen: 'Kan het zijn dat u moeite heeft met lezen of schrijven?'. Een confronterende vraag, die ervoor kan zorgen dat die persoon getriggerd wordt om contact op te nemen met het Taalpunt voor het volgen van een taalcursus. Het zal even spannend zijn om deze vraag te stellen, maar u kunt het leven van die persoon voor altijd positief veranderen. 

Meer informatie over de campagne via https://www.bibliotheekvannu.nl/educatie/taal-voor-het-leven.html, via e-mail, taalpuntzevenbergen@bibliotheekvannu.nl, of via 06-13971767. Vrijblijvend binnenlopen bij de bibliotheek kan natuurlijk ook. U bent welkom aan de Kasteelweg 3 in Zevenbergen. 

Beelden bij dit artikel