Acht nieuwe graffitikunstenaars opgestaan tijdens middag voor jonge mantelzorgers

Het woord mantelzorger wordt vaak geassocieerd met een ouder persoon. Een man die voor zijn vrouw zorgt, een vrouw die voor haar moeder zorgt, of zelfs een 65+'er die voor zijn of haar partner zorgt. Dat een mantelzorger niet per se een ouder iemand hoeft te zijn, blijkt steeds meer uit praktijkvoorbeelden. Kinderen in de leeftijd tot en met 23 jaar die zorg dragen voor een ouder of broer of zus, vallen in de categorie jonge mantelzorger. 

De meeste jonge mantelzorgers voelen zichzelf niet zo, vertelt Wendy ons. Wendy is betrokken bij de organisatie van de Week van de Mantelzorg die deze week plaatsvindt in de gemeente Moerdijk. "Jonge kinderen zien zichzelf vaak niet als mantelzorger, omdat ze er vaak mee op groeien. De ziekte van bijvoorbeeld een ouder, broertje of zusje, wordt als 'gewoon' ervaren omdat het dagelijkse kost is. Wij willen dit jaar een speciaal licht werpen juist op die groep kinderen en jong volwassenen, omdat zij het ook verdienen eens in het zonnetje gezet te worden". 

Vanmiddag waren er uiteindelijk acht kinderen in de Tune in Zevenbergen aanwezig om een graffitiworkshop te volgen. "Dit zijn overigens niet alle acht mantelzorgers. Deelnemers mochten namelijk ook een vriendje of vriendinnetje meenemen. Maar we hopen dat er steeds meer bekendheid wordt verkregen voor deze doelgroep en dat we volgend jaar een grotere groep mogen ontvangen", vertelt Wendy ons. Stephan, jongerenwerker in de gemeente Moerdijk, begeleidde samen met Wendy de creatieve geesten. Wendy vanuit de mantelzorgwaardering, Stephan vanuit meerMoerdijk. Nicolas, werkzaam bij Skool Workshop uit Breda, gaf de kinderen uitleg over het graffitispuiten. Dit alles werd muzikaal ondersteund door Regilliyano en Asmani, die zomaar binnen kwamen gelopen en zich spontaan opwierpen als DJ's!

Beelden bij dit artikel