Verjaardagsfeestje Kinderboerderij De Dierenploeg in Zevenbergen

Op 28 december 1994 opende Kinderboerderij De Dierenploeg in Zevenbergen voor het eerst haar deuren. Vandaag, precies 25 jaar later, vierde de kinderboerderij aan de Vlimmeren haar 25ste verjaardagsfeestje. Een feestelijke dag, waar de vrijwilligers tevens een bijzonder verjaardagscadeautje mochten onthullen. De kinderboerderij is namelijk verrijkt met twee nieuwe informatieborden, één over water en één over energie.

De informatieborden dragen bij aan het duurzame karakter dat de kinderboerderij uitdraagt en zullen een onderdeel zijn in het Milieu Educatief Centrum (MEC), dat in de kinderboerderij gevestigd is. Het bord over water vertelt dat het zin heeft om regenwater op te vangen, omdat het weinig of geen kalk bevat en dus voor de dieren gebruikt kan worden als drinkwater. Ook worden groene daken gebruikt om het hemelwater op te vangen en hiermee de planten op het dak te laten bloeien. In de zomer zorgt een groen dak voor verkoeling en in de winter juist voor verwarming. In 2020 wil de kinderboerderij tevens van start met een nieuw project waarbij het overtollige hemelwater direct naar de sloot wordt afgevoerd en niet in het riool terecht komt. 

Het bord over energie vertelt over andere bronnen van energie dan bijvoorbeeld gas en olie. De zon is de grootste energiebron en bovendien gratis, dus door bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen kan op een groene wijze energie worden opgewekt. Ook wordt uitgelegd dat op de kinderboerderij energie wordt bespaard door bijvoorbeeld het gebruik van LED-lampen, het op tijd uitdoen van de verwarming en de verlichting, alle apparaten (waar mogelijk) uit te zetten, in plaats van op stand-by, en het tijdig vervangen van oude apparatuur. 

Wethouder Désirée Brummans mocht, samen met een aantal kinderen, de borden onthullen en droeg een anekdote voor over de bezoekjes aan de kinderboerderij met haar drie zoons. Haar jongste zoon werd geboren in 1994, hetzelfde jaar waarin De Dierenploeg het levenslicht zag. "Deze plek heeft voor mij persoonlijk ook een bijzondere betekenis. In de tijd dat mijn drie jongens opgroeiden, kwamen we vaak in de kinderboerderij. Nu een aantal generaties later komt ook mijn kleinzoon Jip hier heel graag", vertelt ze, terwijl ze het vrolijke jongetje op de arm neemt. "Dieren verbinden, het MEC leert kinderen over dieren, de natuur en het klimaat. De gemeente Moerdijk draagt hier jaarlijks dan ook graag aan bij en wij feliciteren de bijna 30 vrijwilligers van harte met het 25-jarig bestaan van De Dierenploeg."

De Dierenploeg was vandaag voor iedereen vrij toegankelijk, er werd gratis glühwein en warme chocomel geschonken, appelbeignets en oliebollen uitgedeeld, kinderen konden zich laten schminken en er werden poppenkastvoorstellingen gespeeld. Ook onze redactie werd uitgenodigd voor het verjaardagsfeestje en natuurlijk namen wij die uitnodiging aan. U bekijkt onze foto's in de fotoslider boven dit artikel. Bent u naar aanleiding van die foto's benieuwd geworden naar de kinderboerderij, kijk dan eens op de website www.dedierenploeg.nl voor contactgegevens en openingstijden. 

*Voor de app-lezers: om de kijkop-app zo snel mogelijk te houden, tonen we niet meer dan 5 foto's per artikel. Bij dit artikel zijn meer foto's geplaatst, welke u allemaal kunt bekijken door hier te klikken. 

Beelden bij dit artikel