Slagwerkkorps Oranje Garde

Het korps

Slagwerkkorps Oranje Garde heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een volwaardig en allround muziekkorps. Door de veelzijdigheid is het slagwerkkorps een graag geziene gast op diverse evenementen in binnen- en buitenland. Oranje Garde heeft inmiddels een mooie lijst met optredens op haar c.v. met straatparades, optochten, taptoes, festivals en concerten.

Oranje Garde is een bijzonder muziekkorps, omdat de leden muziek en show brengen met alleen ongestemde slagwerkinstrumenten. Hiermee moderne muziek en show brengen, is de uitdaging voor onze enthousiaste leden.

Stijl en uitstraling

Het slagwerkkorps heeft een swingend, modern en afwisselend repertoire. Het brengt mooie slagwerkmarsen met extra – bijzonder klinkende – percussie toevoegingen, maar ook swingende slagwerkmuziek gebaseerd op Braziliaanse ritmes, samba- en discomuziek. Natuurlijk ontbreken special effects, zoals een stokkenshow niet in het programma. Ook de visuele presentatie is belangrijk. En dat laten we zien door een goede exercitie en een passende uniformering in het kenmerkende oranje-zwart.

De jeugd

Sinds 2013 trekt de Oranje Garde steeds meer jeugdige slagwerkers. Voor hen is een aparte jeugdgroep – Jeugdslagwerkkorps Oranje Garde – opgericht. Na hard werken aan muziek en exercitie kon de jeugd haar eerste zelfstandige optredens in 2014 uitvoeren op de eerste Taptoe Klundert. Bij de Oranje Garde krijgt de jeugd alle kans om moderne slagwerkmuziek op een actieve manier te beoefenen. Want actief is het!

Opleiding

Muziek maken moet je leren. Kinderen leren muziek vaak erg snel aan. Ze zijn leergierig en enthousiast. Bij Oranje Garde krijgen nieuwe kinderen les van eigen instructeurs, gewoon in het eigen clubgebouw. Met een uitgekiend opleidingsschema leiden we de kinderen eerst tot minimaal het A-niveau slagwerker. Daarna stopt de opleiding niet, maar gaat die verder terwijl de kinderen dan al deel uitmaken van het jeugdkorps en leuke optredens hebben. Een slagwerker is allround. Alle soorten slagwerkinstrumenten die wij gebruiken, komen in de lessen aan bod. Een leerling hoeft ook niet te kiezen, want op elk niveau kunnen de muzikanten bij ons op verschillende instrumenten ingezet worden als ze dat willen. Het begint allemaal met noten leren lezen en dat is echt niet moeilijk. We geven geen lange theoretische lessen geven, maar spelen gelijk op de trom en gaan ook al snel met exercitie aan de gang. De exercitie is het bewegen – het lopen in groepsverband – op de muziek.

Wanneer kun je beginnen?

Vanaf 7 à 8 jaar kunnen de kinderen aan de lessen beginnen. De gemiddelde leeftijd van het jeugdkorps ligt nu op 11 jaar en vanaf een jaar of 13 à 14 kunnen ze doorstromen naar het slagwerkkorps voor het ‘grote’ werk. De lessen zijn in principe eenmaal per week op maandag- of woensdagavond.

Andere activiteiten

Buiten het maken van muziek zijn wij ook jaarlijks druk in de weer met het organiseren van andere activiteiten.

  • Taptoe Klundert in mei (om het jaar).
  • Avondvierdaagse Klundert in juni.
  • Aanwezigheid op Braderie Klundert (optreden + stand).
  • Marching & Music Contest in oktober (om het jaar). Het slagwerkkorps heeft tussen 15 en 20 optredens per jaar, variërend van meedoen in optochten, het inhalen van wandelaars en deelname aan taptoes & concerten in binnen- en buitenland.

Contact & openingstijden

Van Strijenstraat 39 4791 CC Klundert

info@oranjegarde.net

06-25 363 255

www.oranjegarde.net