Muziekvereniging Determinato Klundert

Determinato is een actieve en veelzijdige muziekvereniging, die met name onderscheidend bezig is ten aanzien van het enthousiasmeren van de jeugd voor een muziekhobby. De formule die gebruikt wordt voor het jeugdbeleid is heel succesvol en de vereniging telt maar liefst zo’n 140 leden, waarvan ruim 100 jeugdleden.

Kinderen kunnen vanaf vijf à zes jaar terecht bij Determinato om te starten met een muzikale hobby. Er zijn diverse groepen in alle leeftijdscategorieën, jong en oud is welkom voor een muzikale hobby bij Muziekvereniging Determinato.

Fanfareorkest Determinato

Onze fanfare is een veelzijdig orkest en organiseert allerlei unieke en vernieuwende concerten en activiteiten. Het orkest telt op dit moment zo’n zestig spelende leden en staat onder leiding van dirigent Ronald Harmsen. Het repertoire omvat een veelzijdigheid aan muziekgenres. We treden op als orkest met puur instrumentale muziek, maar ook samen met zangsolisten, koren, andere orkesten of bandjes enz. Er wordt gerepeteerd op woensdagavond van 19.30 tot 22.00 uur in de muziekzaal van De Niervaert. Wilt u de vereniging een keertje bezoeken, loop dan gerust eens binnen op een repetitieavond. Alle informatie over de concerten en andere organisaties zijn te vinden op de verenigingssite www.determinato.nl.

Deto Muziekspeeltuin

De muziekspeeltuin is voor kinderen vanaf ongeveer vijf à zes jaar. In de Muziekspeeltuin leren de kinderen op verantwoorde manier de beginselen van het muziek maken en kunnen ze een heleboel instrumenten uitproberen. Zo hebben we hele leuke muziekinstrumenten speciaal voor kinderen, zoals trompetten en saxofoons in allerlei leuke kleuren, fluiten, heel veel verschillende slagwerk- en ritme-instrumentjes zoals trommels, klokkenspellen, boomwhackers, tamboerijnen, beatrings, maracas en nog veel meer.

Verder op het programma: leuke liedjes, ritmisch bewegen/beeldend zingen, knutselen en natuurlijk veel plezier maken. Kinderen hoeven zich geen moment te vervelen en maken zo op een leuke en veelzijdige manier kennis met muziek. Ze hoeven dus niet meteen te kiezen voor een bepaald instrument, maar ze kunnen eerst proeven hoe het is om muziek te maken.

Vinden ze muziek echt leuk en kiezen ze er inderdaad voor om verder te gaan met muziek, dan weten ze wat voor mogelijkheden er allemaal zijn en wat ze leuk vinden om te doen. De Muziekspeeltuin is er dus echt niet alleen voor kinderen die bij een fanfare zouden willen spelen, maar alle kinderen zijn welkom! De Muziekspeeltuin wordt tweewekelijks gehouden op de woensdagmiddag van 15.30 tot 16.30 uur in de muziekzaal van De Niervaert in Klundert.

AMV-groep De Muziekfabriek

Aansluitend op de Muziekspeeltuin hebben we de Muziekfabriek. Dit is voor kinderen vanaf circa zeven jaar. Ze gaan hier weer een stapje verder gaat en hier leren de kinderen samen muziek te maken. Gedurende een heel cursusjaar krijgen ze wekelijks lessen algemene muzikale vorming. Het zijn losse op zich zelf staande lessen, dus kinderen kunnen op elk moment starten.

In de Muziekfabriek leren ze de beginselen van het muziek maken. Hiervoor worden onder meer blokfluiten, klokkenspelletjes, kindertrompetjes en zogenaamde boomwhackers gebruikt. Ze maken in de muziekfabriek uitgebreid kennis met de instrumenten die in ons orkest worden gebruikt. Alle blaas- en slagwerkinstrumenten van het fanfareorkest worden geïntroduceerd. De kinderen maken kennis met al deze instrumenten, zodat ze kunnen kiezen wat ze straks het leukste vinden om echt te gaan bespelen.

Het is de bedoeling dat deze groep daarna dan doorstroomt naar de Detokids en daarna dus ook echt muziekles gaan krijgen via de muziekschool. Het is elke week Muziekfabriek op de woensdagmiddag van 16.30 tot 17.15 uur in de muziekzaal van De Niervaert.

Kinderorkest De Detokids

Het Kinderorkest De Detokids van Muziekvereniging Determinato is een beginnersorkest voor kinderen vanaf een jaar of zeven/acht (vanaf groep 4 basisschool). Na de Muziekspeeltuin en de Muziekfabriek kunnen de kinderen, die graag een stapje verder willen gaan en echt muziek willen gaan maken, aansluiten bij De Detokids. Natuurlijk is het ook mogelijk om te starten bij de Detokids.

Er wordt elke vrijdagavond in groepsverband geoefend in de muziekzaal van De Niervaert. De kinderen mogen in ‘t begin verschillende instrumenten uitproberen. Hebben ze eenmaal hun keuze gemaakt dan is ‘t de bedoeling dat ze muziekles gaan volgen bij de muziekschool. Als ze dan weer een stapje verder zijn, dan kunnen ze doorstromen naar het Jeugdorkest De Detomaatjes. De Detokids repeteren op vrijdagavond vanaf 18.15 tot 19:15 uur.

Jeugdorkest De Detomaatjes

Na de kennismakingsgroepen, gaan ze via het Kinderorkest De Detokids naar het Jeugdorkest De Detomaatjes. Bij De Detomaatjes spelen kinderen die al een muziekopleiding volgen bij de muziekschool; bij de Detomaatjes leren ze samen spelen in een orkest. Als een volwaardig orkest spelen ze allerlei soorten muziek en in deze groep worden de kinderen gemotiveerd om samen hun muzikale talenten verder te ontwikkelen.

Samen muziek maken met leeftijdsgenoten schept een band en het is een leuke manier om je als groep te presenteren en om podiumervaring op te doen. Inmiddels telt dit jeugdorkest ruim zestig muzikanten in leeftijd variërend van 8 tot ongeveer 15 à 16 jaar. Ze repeteren elke vrijdagavond van 19.15 tot 21.15 uur in de muziekzaal van De Niervaert.

Na het halen van het A-diploma (of wanneer docent/dirigent bepaald heeft dat jeugdlid A-niveau beheerst) mogen de jeugdleden mee gaan spelen in het fanfareorkest. Tegelijk wordt dan eigenlijk wel verwacht dat jeugdleden ook doorgaan met hun muziekopleiding richting een B-niveau (op A-niveau kan er onder begeleiding meegespeeld worden bij het fanfareorkest; pas met een B-niveau kan er zelfstandig meegespeeld worden). Daarnaast blijven de kinderen ook nog meespelen in het jeugdorkest minimaal tot ze op B-niveau kunnen spelen.

De Detomaatjes treden regelmatig op in Klundert bij diverse concerten en activiteiten, maar ook in de regio laten ze graag van zich horen.

De Pretband

De Pretband is een klein orkestje, een bandje, een blaaskapel in wisselende samenstelling. Dit orkestje is een onderdeel van muziekvereniging Determinato en bestaat dus ook uit leden van deze muziekvereniging.

De Pretband zorgt voor muzikaal vermaak bij verschillende activiteiten. Zo hebben ze acte de presence gegeven tijdens het Wereldkampioenschap Sledge Hockey te Eindhoven in 2009, ze hebben gespeeld bij het Nederlands Kampioenschap Knikkeren in Walibi Flevo, als opwarmband bij concerten in Ahoy Rotterdam van de populaire meidengroep K3 en nog veel meer leuke en bijzondere optredens. Op verzoek spelen we natuurlijk ook graag bij plaatselijke of regionale festiviteiten en activiteiten.

De Pieten Pretband

De Pietenband van Determinato bestaat uit een groep muzikanten uit het fanfareorkest, die de goedheiligman ondersteunt in de aanloop naar zijn verjaardag. In de tweede helft van november tot 5 december is deze Pietenband actief. Er wordt op aanvraag opgetreden bij bedrijven, instellingen of verenigingen, maar ook bij bijvoorbeeld plaatselijke intochten. De Deto Pietenband bestaat uit een wisselende samenstelling van circa 20 à 25 muzikanten.

In de afgelopen jaren hebben we zo menig Sinterklaasfeest opgeleukt met ons speciale pietenrepertoire. Zo hebben we al een aantal keren opgetreden bij Sinterklaasfeesten in het Willem II stadion in Tilburg, in verpleeg- en verzorgingstehuizen, bij diverse bedrijven in heel de regio en daarbuiten, bij allerlei intochten en nog veel meer. We hebben bijvoorbeeld ook gespeeld bij de première van de Sinterklaasfilm 2011 in het Tuschinski Theater in Amsterdam en we hebben diverse malen opgetreden tijdens het enige echte ‘Feest van Sinterklaas’ in Rotterdam AHOY, waarbij ook alle TV-Pieten, de Pieten van de ‘Club van Sinterklaas’ aanwezig waren.

We hebben dus al een aardige staat van dienst. We kunnen zelfs een compleet Sinterklaasfeest verzorgen, waarbij we zorgen dat ook Sinterklaas zelf daarbij aanwezig is, we werken samen met een speciaal kindertheaterduo, waarmee we dan samen een compleet feest organiseren en de kinderen vermaken met muziek, spelletjes, dansjes etc.

Contact & openingstijden

Rondeel 120 4791 LB Klundert

info@determinato.nl

0168-402690

www.determinato.nl