Thomas Zwiers onderscheiden met erepenning gemeente Moerdijk

Vanmiddag vond de afscheidsreceptie van Thomas Zwiers plaats vanwege zijn vertrek als wethouder van de gemeente Moerdijk. Thomas werd gehuldigd en geprezen vanwege zijn tomeloze inzet uitkomende voor de VVD en werd door burgemeester Jac Klijs onderscheiden met de erepenning van de gemeente Moerdijk. Klijs onderstreepte hiermee zijn dankbaarheid, namens het college en het gehele ambtelijk apparaat, voor wat Zwiers betekend heeft voor de gemeentelijke samenleving.

Samen met zijn vrouw Mariëlle en zijn dochters Anne, Sophie en Floor betrad Zwiers het podium om de erespeld in ontvangst te nemen. Hij vertelde in zijn dankbetuiging: “Het voelde eigenlijk wel onwerkelijk om geen wethouder meer te zijn. Zes jaar geleden dacht ik ‘ik zie dit gewoon als normale baan’, maar stiekem deed het me toch meer dan gedacht toen ik op 31 januari jl. voor het laatst het gemeentehuis uit liep. Als iemand me tien jaar geleden had gevraagd ‘Thomas, wil je wethouder worden?’, had ik gelachen en gezegd van niet. Inmiddels heb ik het toch zes jaar gedaan en met veel plezier. Dat plezier zat hem vooral in het feit dat je op lokaal niveau echt het verschil kunt maken en dat de dingen die je doet, zichtbaar zijn. Dat maakt de landelijke politiek wat minder aantrekkelijk en de lokale politiek des te meer. Om een voorbeeld te noemen. Toen ik in mei 2014 als wethouder begon, liep ik de dag voor Moederdag in mijn korte broek en op mijn slippertjes door het tuincentrum op zoek naar een bloemetje voor mijn moeder. Ik zag al twee mensen staan kijken, een beetje aarzelend of ze op me af moesten komen. Eerst dacht ik nog ‘zou het aan mijn korte broek en slippertjes liggen?’. Na enige tijd stapten ze toch naar me toe en zeiden ze: “Jij bent toch Thomas Zwiers, de nieuwe wethouder?”. Ik dacht: ‘o, ze herkennen me nu al’ en mijn ego werd behoorlijk gestreeld. Toen zeiden ze: “Ja, want wij hebben eigenlijk een probleem. Ons plastic afval is gisteren niet opgehaald!”. Toen en daar besefte ik me al direct: wethouder ben je niet van maandag tot en met vrijdag, van 9 tot 5. Wethouder ben je 24 uur per dag, zeven dagen lang. In die zes jaar is het een deel van jezelf geworden en het gaf toch een brok in mijn keel toen ik besefte dat dat stopt.”

Thomas staat aan het begin van een nieuwe uitdaging als zelfstandig ondernemer. Hij wil een adviesbureau runnen in zorg en publieke sector. Met zijn nieuwe baan hoopt hij ook een stabielere gezinssituatie te kunnen onderhouden met zijn vrouw en zijn drie jonge dochters.

KijkopMoerdijk dankt Thomas voor de prettige samenwerking in de afgelopen jaren en wensen hem veel succes in zijn verdere carrière! Ook wensen wij zijn opvolger Danny Dingemans veel succes in zijn nieuwe functie als wethouder voor de gemeente Moerdijk.

Beelden bij dit artikel