Renovatie stadhuis Klundert vertraagd, kosten verhoogd

De gemeente heeft zojuist in een persbericht laten weten dat de renovatie van het stadhuis in Klundert vertraging op heeft gelopen. Naast het feit dat de erfgoed bouwkundige erachter kwam dat de oorspronkelijke kleur van de luiken blauw moet zijn en niet wit, is er nu tevens asbesthoudende kit aangetroffen aan de buitenzijde van het gebouw, bij 62 houten kozijnen.

Wethouder Schoneveld over het verschil van kleur bij de luiken: “Een onverwachte wending, zo kun je het wel noemen. Wij hebben hier dan ook nadrukkelijk over gesproken met de Monumentencommissie. Alle deskundigen zijn echter unaniem: blauw is historisch de meest verantwoorde keuze. Het college van B&W volgt het advies van de experts. De luiken krijgen de oorspronkelijk kleur terug. Wel wordt de witte achtergrondkleur vervangen door het blauw. Ik realiseer me dat het even wennen zal zijn, maar willen we het gebouw écht in oude glorie herstellen dan kun je niet anders dan deze keuze maken.”

De asbesthoudende kit zit verborgen tussen de kozijnen en het natuursteen en kwam tevoorschijn tijdens de werkzaamheden. Het saneren van de kit is onvermijdelijk en brengt extra kosten van zo'n € 29.000 met zich mee. De post 'onvoorziene kosten' is ontoereikend en de raad is op de hoogte gesteld. De sanering is al wel gestart en er zal ook tijdens de bouwvak doorgewerkt worden. De einddatum is opgeschort, het hele werk is volgens planning rond 1 oktober gereed.