Oud en tóch actueel nieuws: Bommen en granaten in Lage Zwaluwe

'Duizend bommen en granaten!' zou Kapitein Haddock hebben geroepen. Zó veel waren het er nou ook weer niet maar afgelopen dinsdag stuitte EHBO'er Peter van Gaal uit Standdaarbuiten dankzij zijn metaaldetector op twee granaten. Uiteraard verwittigde Peter de politie, de EOD én… onze redactie! Nog vóór een verkenner van de EOD ter plaatse was, waren wij ook in het weiland aan de Zwaluwsedijk waar we de foto's maakten die u in de fotoslider boven dit artikel kunt bekijken.

De verkenner – politieman Cees uit Etten-Leur – beoordeelde de 75 jaar oude munitie én de locatie. Daar er geen acuut gevaar dreigde, werd besloten het opruimen binnen enkele dagen te doen. Wel daarbij het verzoek aan onze redactie de foto's niet vóór dat moment te publiceren om 'avontuurlijke hobbyisten', zoals Cees ze noemde, niet op een idee te brengen. In de dagen die volgden is Peter naar de plek terug gegaan om de rest van het weiland te doorzoeken. Daarbij vond hij ook nog een mortier, die hij bij de twee granaten gelegd heeft en de EOD daarvan op de hoogte heeft gesteld.

Vandaag zijn de bommen door de EOD opgehaald en op een veilige manier naar een speciaal daarvoor ingericht terrein aan de Koekoeksedijk in Zevenbergen vervoerd en daar tot ontploffing gebracht. Peter was daarbij en heeft daarvan een filmpje gemaakt, die wij van hem hebben mogen ontvangen! U bekijkt deze direct hieronder.
https://www.youtube.com/watch?v=EGpthtKHWr0

Beelden bij dit artikel