Open Dag West Brabantse Waterlinie begint met officiële opening Fort Henricus

BRABANTSE WAL – De West Brabantse Waterlinie heeft een belangrijke rol gespeeld bij de verdediging van ons land. Het is niet alleen de oudste volwaardige waterlinie, maar tevens de bakermat van de zogenaamde inundatietechniek. Hierbij werden grote delen van het laaggelegen land tussen Steenbergen en Bergen op Zoom onder water gezet om de Spaanse en Franse troepen tegen te houden.

Het Ravelijn en de Waterschans in Bergen op Zoom, Fort de Roovere in Halsteren en Fort Henricus in Steenbergen gelden als de voornaamste bewaarde verdedigingswerken in deze linie. Ze staan centraal tijdens de Open Dag die op zondag 20 oktober van 12:00 tot 17:00 uur wordt gehouden. Voor Fort Henricus geldt dat dit verdedigingswerk die dag officieel wordt geopend. Dat gebeurt om 11:00 uur. Iedereen is hierbij van harte welkom.

Fort Henricus

Fort Henricus, gelegen aan de Schansdijk, is eigendom van Natuurmonumenten. Het is in 1626/1627 gebouwd en werd in 1809 voor het laatst in paraatheid gebracht toen de Engelse troepen Zeeland binnenvielen. Het omvangrijke fort diende voornamelijk ter bescherming van de Steenbergse haven en de daar gelegen inundatiesluis. Het lag in die jaren aan open water.

Aantrekkelijke activiteiten

Tijdens de officiële opening is er speciale aandacht voor de uitkijktoren die met terugwerkende kracht wordt overgedragen aan voormalig burgemeester Jan Hoogendoorn. Hij kreeg deze uitkijktoren bij zijn afscheid in 2012 symbolisch cadeau.  Hoogendoorn heeft kenbaar gemaakt dat hij de uitkijktoren op zijn beurt graag weer teruggeeft aan iedereen die van Fort Henricus en de omgeving wil genieten.

Tijdens de Open Dag zijn op Fort Henricus voor de bezoekers tal van aantrekkelijke sport- en spelactiviteiten van In4outdoor en Joy Company, maar ook kunstenaars presenteren zich en er zijn optredens van dansschool Sjappoo, theaterschool Myra Ceti en drumstudio Caio Bouwens. Daarnaast spelen dweilorkest De Primurkus, Lemon Brass en de Jan van de Veldegroep.

En nog veel meer

Maar er is nog meer: zo zijn er op Fort Henricus rondleidingen met gidsen van Natuurmonumenten en de Stads Herauten Steenbergen. Ook VVV Brabantse Wal is present, de historische stadsmilitie De Bergsche Battery uit Geertruidenberg laat van zich horen, er is informatie over de WBWL Explorer app en over 75 jaar bevrijding Steenbergen. Voor de kleintjes zijn er leuke kinderactiviteiten en liefhebbers van oude platbodems kunnen hun hart ophalen bij de jaarlijkse Bietentocht, die over het havenkanaal aan het fort voorbijtrekt. Vanuit de haven van Steenbergen wordt een vaarpendel opgezet. Dat betekent dat bezoekers van Fort Henricus tevens kunnen genieten van een vaartocht van en naar Fort Henricus. Voor de inwendige mens wordt gezorgd door Joy Company, Café On Tour en Caffe Carello.

Benedensas en Dintelse Gorzen

Ook het Benedensas is onderdeel van de West Brabantse Waterlinie. Hier zijn op 20 oktober sloepen en kano’s te huur en in het aangrenzende natuurgebied de Dintelse Gorzen verzorgt Natuurmonumenten excursies met gidsen. Voor mindervaliden zijn er na reservering via benedensas.nl speciale off road rolstoelen beschikbaar.

Ravelijn

In Bergen op Zoom worden op  het Ravelijn – ingang aan de Korneel Slootmanslaan 1 – eveneens tal van activiteiten georganiseerd. Naast sport- en spelactiviteiten door Joy Company zijn er kinderactiviteiten en verzorgen De Makers van Bergen op Zoom een expositie. Ook de gidsen van SBM en IVN Groen Zoom zijn actief, er zijn theateracts en VVV Brabantse Wal en Schuttersgilde Sint Sebastiaan Bergen op Zoom en Borgvliet presenteren zich. Muziek komt er van de Strijkers Academie en het Centrum voor de kunsten Bergen op Zoom (CKB) met onder andere een harpconcert. Culinair Vleghels zorgt voor eten en drinken.

Fort de Roovere

Ook de Fort de Roovere aan de Ligneweg 3 in Halsteren staat bol van de activiteiten. Naast sport- en spelactiviteiten door Joy Company presenteren Borgerij Berghen opden Zoom en Cavalerie 1588 zich. Creative Art Worx, Shantykoor De Batraven, popkoor Rise & Shine, Het Schorrekoor, Boogle Dawn Dance Center en zang- en muziekgroep Windkracht Vier verzorgen optredens. Daarnaast zijn er theateracts en geven gidsen van SBM en IVN Groen Zoom informatie. Ook VVV Brabantse Wal en WBWL Explorer app ontbreken hier niet, terwijl bezoekers bij De Schaft terechtkunnen voor eten en drinken.

Continue busverbinding

Tijdens de Open Dag kunnen bezoekers gratis gebruikmaken van een bus die continu langs de forten (inclusief de Waterschans in Bergen op Zoom) en het Benedensas rijdt, met een extra halte op de Kade in Steenbergen. Onderweg geven gidsen tekst en uitleg over de West Brabantse Waterlinie. Er kan naar believen worden in- en uitgestapt. De toegang tot de Open Dag van de West Brabantse Waterlinie is gratis en dat geldt ook voor de activiteiten op deze dag.

Beelden bij dit artikel