Nationaal Vlasserij-Suikermuseum in Klundert opent nieuw seizoen op 6 april 2019

Aanstaande zaterdag, 6 april, opent het Vlasserij- en suikermuseum in Klundert het nieuwe seizoen. Om 13.30 uur zal de voorzitter de officiële openingshandeling verrichten, waarna het publiek tot 17.00 uur van harte welkom is om de museumstukken te aanschouwen. Om de start van het seizoen extra feestelijk te vieren, is er tevens een schilderijexpositie te bezichtigen. Eén van de vrijwilligsters van het museum is één van de kunstenaressen die aan deze expositie heeft meegeholpen. 

Het museum, gelegen aan de Stoofdijk 1a in Klundert, staat in het teken van de vlasserij en de suiker. In West-Brabant werd vroeger vooral het vezelvlas geteeld. Uit het stro van dit vlas wordt een ruwe vezel gewonnen, die verwerkt werd tot grove garen, papier en isolatiemateriaal. Naast de ruwe vezel, werd uit het stro tevens vlaslinnen gemaakt, wat diende als textielvezel voor kleding, meubelstoffen en wandbekleding. In het museum wordt het verwerkingsproces van vlas tot linnen met authentieke werktuigen en gerestaureerde machines gedemonstreerd. Bij suiker denkt men vaak aan suiker voor consumptie, maar naast witte suiker, wordt er uit de suikerbieten tevens melasse, schuimaarde en natte pulp gehaald. Deze stoffen worden bijvoorbeeld gebruikt als bestanddeel voor veevoer of als vorm van bemesting. In het museum leert men het verhaal van de oorsprong van het suikerriet en de suikerbiet, waarop het oogst- en verwerkingsproces wordt uitgebeeld. 

Op zaterdag 6 april opent, naast het museumseizoen, ook een schildersexpositie. Diverse leden van een schilderclub exposeren hier hun schilderijen, waaronder één van de vrijwilligsters van het museum. De leidende draad door de expositie is het onderwerp 'Snoepjes'. 

Het Nationaal Vlasserij-Suikermuseum is op zaterdag 6 april tussen 13.30 en 17.00 uur geopend voor belangstellenden. De entree bedraagt € 4,50 p.p., dit is inclusief toegang tot de expositie.