MV Oranjevaan stelt musical Oorlogswinter opnieuw uit

Het openluchtspektakel van Muziekvereniging Oranjevaan uit Fijnaart, de musical Oorlogswinter, wordt opnieuw uitgesteld vanwege het coronavirus. Ondanks dat de maatregelen stap voor stap worden versoepeld, laat de muziekvereniging weten dat hun publiek een voortreffelijke voorstelling verdient. De voorstellingen worden verplaatst naar vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 april 2021.

Oorlogswinter de musical wordt georganiseerd door Muziekvereniging Oranjevaan en Stichting Cultuur Fijnaart (SCF) en opgevoerd op het evenemententerrein van Fijnaart. Aanvankelijk stonden de drie voorstellingen gepland voor mei dit jaar. Door het verbod op evenementen werd die datum verschoven naar eind september. Om meerdere redenen moet de openluchtmusical opnieuw worden verplaatst.

1,5 meter
“Op de eerste plaats is het nog allerminst zeker dat evenementen met meer dan 1000 bezoekers vanaf 1 september wel plaats kunnen vinden. Daarbij is de kans heel groot dat de 1,5 meter-maatregel dan nog van kracht is”, legt voorzitter Jan Willem van Bodegom uit. “Dat zou betekenen dat het publiek op 1,5 meter afstand van elkaar moet plaatsnemen op onze tribunes. In plaats van 1100 zouden we dan hooguit 300 mensen per avond kunnen ontvangen. Dat zou een financiële strop betekenen. Bovendien is nu al het dubbele aantal kaarten verkocht. Daarnaast geldt de 1,5 meter afstand ook voor het orkest en de spelers/zangers. Dat is helemaal niet te doen.”

Onduidelijk
Voorlopig is ook nog onduidelijk wanneer de muzikanten, zangers en acteurs hun repetities kunnen hervatten. “Vanaf 1 juni mogen muziek- en toneelgezelschappen weer repeteren als zij 1,5 meter afstand houden. Dat geldt echter nog niet voor blaasorkesten en koren. Het is namelijk nog onduidelijk of bij het zingen en blazen een onderlinge afstand van 1,5 meter wel genoeg is om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Universiteiten doen daar nu onderzoek naar. Zolang daarover geen duidelijkheid is, mogen blaasorkesten en koren niet oefenen”, aldus Jan Willem. “Repeteren voor de zomervakantie zit er dus niet in. En dan wordt de tijd te kort voor eind september. Ons publiek verdient een voortreffelijke voorstelling en daarvoor moet je wel voldoende kunnen oefenen.”

April 2021
Voor Oranjevaan en SCF zit er dus niets anders op dan opnieuw de speeldata te verschuiven. Dit keer vrij drastisch, namelijk naar april 2021. “We brengen Oorlogswinter de musical in de openlucht. Voor het publiek, maar ook voor de deelnemers, hoop je dan op zo goed
mogelijke weersomstandigheden. Een openluchtvoorstelling in de herfst of de winter is in dat opzicht niet zo verstandig”, stelt de voorzitter. “Vandaar het voorjaar van 2021. Aangezien de maand mei gevuld is met vakantie- en feestdagen, is de keuze gevallen op het weekend van 16, 17 en 18 april. De laatste jaren zijn de weersomstandigheden in die periode prima. We hopen dat geluk volgend jaar ook te hebben.”

Repetities
De organisatie hoopt bovendien dat na de zomervakantie de repetities weer hervat kunnen worden. “Mocht dan de regel nog steeds gelden dat we 1,5 meter (of meer) afstand van elkaar moeten houden, dan starten we met zogenaamde deelrepetities”, kondigt Jan Willem aan. “Dat betekent dat in kleine secties gemusiceerd en gezongen gaat worden. Groepsrepetities kunnen pas hervat worden als een oplossing is gevonden voor het afstand houden.”

Kaarten
De personen die al kaarten hebben gekocht voor Oorlogswinter de musical kunnen die gewoon bewaren. Alle toegangs- en parkeerkaarten blijven geldig voor de nieuwe datum en voor de gereserveerde stoel. “Heb je dus bijvoorbeeld een ticket voor vrijdag 15 mei of vrijdag 25 september, dan is deze geldig op vrijdag 16 april etc.”, legt Jan Willem uit. “De aanvangstijd hebben we teruggebracht naar 20.30 uur. Alle kopers, sponsoren en subsidieverstrekkers hebben inmiddels een e-mail ontvangen met deze informatie. Als de nieuwe datum problemen oplevert of als er vragen zijn, dan kan men contact opnemen met info@oranjevaan.nl. Samen zoeken we vervolgens naar een oplossing.”

Veilig en voortreffelijk
Voor de drie voorstellingen zijn nog voldoende kaarten beschikbaar. “Op het moment dat het coronavirus in Nederland uitbrak kwam de verkoop nagenoeg stil te liggen. Dat is te begrijpen. We hebben de speeldata nu zover doorgeschoven dat we ervan uitgaan dat het virus geen belemmering meer vormt om drie veilige en voortreffelijke voorstellingen op te voeren.”

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.oorlogswinterfijnaart.nl

Beelden bij dit artikel