Maarten en Jo van de Werken-Grootenboer uit Klundert 65 jaar getrouwd

Maarten en Jo van de Werken-Grootenboer uit Klundert vierden gisteren hun briljanten huwelijk. Op 12 mei 1954 traden zij in het huwelijksbootje, gisteren dus 65 jaar geleden. Maarten (91) en Jo (90) ontmoetten elkaar in Willemstad, waar Maarten in de winkel van zijn broer werkte en Jo telefoonmeisje bij de PTT post was, enkele winkeldeuren verderop. Voor Maarten was het liefde op het eerste gezicht, Jo moest even wennen.

Meneer van de Werken, die wij Maarten mogen noemen, zit rustig in zijn stoel met een gebakje op zijn schoot. Een ferme handdruk geeft hij wel, maar het woord behoort voornamelijk aan zijn vrolijke vrouw Jo toe. Op de vraag of het liefde op het eerste gezicht was voor de twee toen zij elkaar zagen in Willemstad, antwoordde Maarten wél direct en volmondig 'Ja', zonder dat we de vraag een tweede keer hebben hoeven te stellen vanwege het inmiddels iets minder wordende gehoor. "Ja, voor jou was het wel liefde op het eerste gezicht hè", lacht Jo terwijl ze lieflijk over haar mans arm streelt. "Maar ik moest even wennen hoor. Ik werkte veel, want ja dat leverde ook veel centjes op hè. Dus als de PTT belde dat er in Klundert of in Fijnaart iemand ziek was, viel ik daar ook nog in. Veel vrije tijd hadden Maarten en ik samen niet. Ik moest altijd tot 21.00 uur werken en Maarten moest om 22.00 uur thuis zijn. Maar toen hadden jouw zussen een laddertje achter tegen het raam gezet hè, Maarten. Toen kon je stiekem wegsluipen", vervolgt ze grinnikend. 

Maarten en Jo verloofden zich in 1951 en trouwen zouden zij eigenlijk in 1953, maar toen brak de watersnoodramp uit. De tortelduifjes moesten een jaartje wachten, want ze hadden nog geen eigen woning op dat moment. Maar dat jaartje wachten deed niets af aan hun liefde, want op 12 mei 1954 was dan eindelijk dé dag. In hun huwelijk mochten Maarten en Jo twee kinderen krijgen, Maarten en Carine. De vader van Jo heette óók Maarten, dus zoon Maarten is zowel naar zijn vader als naar de vader van zijn moeder vernoemd! Zoon Maarten mocht vier kinderen en vijf kleinkinderen krijgen en de zesde is op komst, dochter Carine mocht drie kinderen en twee kleinkinderen krijgen. Als alles goed gaat hebben Maarten en Jo aan het einde van de maand dus twee kinderen, zeven kleinkinderen én acht achterkleinkinderen!

Hun werkende leven hebben Maarten en Jo doorgebracht met een eigen bedrijf in woninginrichting. Van het zelf naaien en afspelden van gordijnen tot het handmatig kamerbreed maken van tapijt. Dochter Carine vertelt haar herinneringen: "Papa moest van dat zware Jabo tapijt zelf aan elkaar naaien, dat weet ik nog heel goed. Toen gebeurde alles nog gewoon thuis. Inmiddels wordt het materiaal naar een atelier gebracht maar vroeger lag dat tapijt gewoon in onze woonkamer. En een naaimachine, die stond ook áltijd op tafel." Toen Maarten 62 jaar was, namen zijn zoon Maarten en zijn schoondochter Joke de zaak over en hebben Maarten en Jo genoten van hun welverdiende pensioen.

Vanmiddag mochten wij bij de echtelieden in Klundert op de koffie komen en toen wij hen feliciteerden met hun briljanten jubileum, glimlachte Jo: "65 jaar, dat lijkt een heel eind hè, maar als ik terug kijk dan is het echt voorbij gevlogen." Wij danken Maarten en Jo en hun familie nogmaals hartelijk voor de gastvrije ontvangst van vanmiddag en hebben hen de belofte gemaakt: over 5 jaar zien wij elkaar weer voor het 70-jarig huwelijksfeest!

Beelden bij dit artikel