Lionsclub Zevenbergen e.o. haalt 383.046 DE-koffiepunten op voor Voedselbank Moerdijk

De afgelopen weken heeft u uw Douwe Egberts koffiepunten in kunnen leveren voor het goede doel. De actie van de Lionsclub Zevenbergen e.o. heeft er dit jaar voor gezorgd dat er maar liefst 383.046 (!) punten zijn opgehaald. Omgerekend volgens de normen van Douwe Egberts, staan die punten gelijk aan tenminste 638 pakken koffie, welke gedoneerd worden aan de Voedselbank Moerdijk.

Terwijl de elf aanwezige Lions de 383.046 punten sorteerden, telden en in een grote doos verzamelden, spraken wij met voorzitter van Voedselbank Moerdijk, Peter van Veelen: "Volgens mij is de norm voor iedere 600 punten, 1 pak koffie. Maar ik dacht wel dat Douwe Egberts de punten omrekent naar de prijs van de koffie op dit moment, dus het aantal pakken koffie kan nog wat variëren. Desalniettemin zijn we altijd ontzettend blij met de jaarlijkse actie van de Lionsclub, koffie is namelijk een product dat niet zo snel bij de Voedselbank terecht komt. Supermarkten hoeven deze vaak niet uit de schappen te halen vanwege een verstreken uiterste houdbaarheidsdatum en particulieren doneren niet vaak zelf pakken koffie. Dus als er een pallet koffie wordt gedoneerd, springen wij een gat in de lucht", aldus de stralende voorzitter.

Op de vraag hoe Peter voorzitter van de Voedselbank Moerdijk is geworden, vertelt hij ons open: "Zo'n drie jaar geleden ben ik gestopt met werken. Ik werkte destijd bij de ING bank en ik was al en ben nog steeds actief bij de Gereformeerde Kerk aan de Noordhaven, maar ik wilde daarnaast ook nog iets anders doen. Iets voor de maatschappij en de samenleving. Daar kwam ineens de Voedselbank Moerdijk voorbij, eigenlijk als één van de eerste partijen. Het is ontzettend dankbaar om te doen, zeker als je kijkt naar het belang van de Voedselbank. Bij ons bezoekadres aan de Doctor Ariënslaan in Zevenbergen delen we iedere vrijdag 100 voedselpakketten uit aan mensen die het echt nodig hebben. In ons bestand staan nu zo'n 300 personen, alleen in de gemeente Moerdijk, die gebruik kunnen maken van de Voedselbank. We schatten dat dat aantal slechts 7% is van alle mensen in onze gemeente die ervoor in aanmerking kúnnen komen. Er zijn onlangs wat criteria veranderd en aangepast, waardoor meer mensen gebruik kunnen maken van de Voedselbank. Wij denken alleen dat veel inwoners dat niet weten. We proberen dus middels acties, persberichten en toenadering via gemeente en instanties, in contact met hen te komen in de hoop dat wij hen kunnen helpen. Ja, mensen moeten met hun billen bloot, maar wij veroordelen hen niet, wij helpen hen omdat ze het nodig hebben."

Op de vraag wat particulieren kunnen doen die het niet zelf nodig hebben, maar wel graag willen helpen, antwoordt Peter: "Bij de Jumbo in Fijnaart staat een speciaal winkelwagentje waar mensen producten voor de Voedselbank in kunnen doneren. Elke donderdagmiddag tussen 13.00 en 16.00 uur zijn we te bezoeken aan de Doctor Ariënslaan en daar kunnen mensen ook zelf producten naartoe brengen. Regelmatig hebben we daarnaast vacatures voor verschillende vrijwilligersfuncties, daarvoor kunnen mensen contact met ons opnemen." Voor contact met de Voedselbank Moerdijk, kijk gerust eens op de website.

Nadat alle punten geteld waren, verzameld waren in een grote doos én daar een grote Lions-sticker op was geplakt, overhandigden de Lions deze aan Peter. President van Lionsclub Zevenbergen, Jürgen Gijzen, schudde Peter de hand en vertelde hem dat de 383.046 punten goed waren voor 'tenminste' 638 pakken koffie. "Schrijf maar tenminste, want Douwe Egberts mag er natuurlijk gerust 639 of meer van maken!", lacht hij breeduit. "Er zijn dit jaar 28.846 punten méér opgehaald dan vorig jaar, dat komt neer op 48 pakken koffie meer. Daar zijn we natuurlijk super trots op."

Beelden bij dit artikel