Jan en Wil Driesprong-Van Elsäcker 60 jaar getrouwd

Vandaag vieren Jan en Wil Driesprong-Van Elsäcker uit Fijnaart hun diamanten huwelijksfeest. Op 22 mei 1959 stapten zij in het huwelijksbootje, na een verkeringsperiode van 4 jaar, en woonden heel hun getrouwde leven lang in Fijnaart. Tijdens het huwelijk mochten Jan en Wil drie dochters krijgen, Liesbeth, Wilma en Addy, die hen zes kleinkinderen schonken, Mirella, Maurice, Michelle, Michael, Robin en Davy.

Jan werd 86 jaar geleden geboren in Heijningen, Wil 80 jaar geleden in Zaandam. De moeder van Wil verhuisde van Zaandam naar Zwingelspaan toen Wil een jaar of 14 was. "Mijn moeder verhuisde voor de liefde deze kant op. Ik moest wel erg wennen hoor aan die Brabanders. Een heel ander volk. Wij droegen al broeken, dat hadden ze hier nog nooit gezien", lacht Wil. "Wij gingen altijd naar de Hervormde Kerk in Klundert, maar toen we hier net woonden, schoven de dorpelingen de gordijntjes open om naar ons te gluren. Dan gingen wij uitgebreid staan en riepen we 'Ja? Heb 'ie ons gezien?!' en dan liepen we door. Na twee weken was Klundert al aan ons gewend en waren we geen bezienswaardigheid meer."

Jan en Wil ontmoetten elkaar bij de friettent. Haar vriendinnen hadden haar verteld: 'Dat is Jantje de Bot', waarop Wil riep: 'Hee, Jantje!!'. Hij vroeg haar of zij een frietje lustte, waarop zij direct ja antwoordde. Ze wist alleen glad niet wat het was. Toen ze eenmaal zag dat een 'frietje' gewoon een 'patatje' was, zoals ze dat in Zaandam altijd zo noemden, kon ze dat met een gerust hart, in het bijzijn van Jan, opeten. Jan en Wil kregen verkering, toen Jan 22 jaar was en Wil pas 16. Na twee weken vroeg Jan of Wil eens bij hem thuis wilde komen om de familie te ontmoeten. Dat wilde ze wel en op de dag dat ze naar zijn huis zou gaan, vertelde Jan haar dat zij hem maar niet 'De Bot' moest noemen, omdat zijn achternaam eigenlijk Driesprong is! Een stukje informatie waar Wil dus pas na twee weken verkeringstijd achter kwam en zij hem tot die dag voor Jan de Bot had aangezien.

Een verschil maakte die achternaam overigens niet, want na vier jaar verkeringstijd trouwde het paar op het stadhuis van Fijnaart. Hun hele getrouwde leven lang hebben Jan en Wil in Fijnaart gewoond, maar zijn ze wel drie keer binnen het dorp verhuisd. Jan had vele verschillende baantjes. Hij werkte in de bouw, bij de slager, heeft bij de sluizen gewerkt en bij Hak Conserven. Als hobby had Jan zijn vogeltjes, puzzelen en wandelen. Overigens nooit de Nijmeegse Vierdaagse, want dat waren zogezegde 'asfaltlopers'. Wil werkte als hulp in de huishouding en in haar vrije tijd zong ze veel in koren en bij de Zangkring. Dat laatste doet ze overigens nog steeds, evenals naar de soos en naar de bingo. 

De hamvraag is natuurlijk of Jan en Wil hun huwelijk met elkaar ook waren aangegaan als ze 60 jaar geleden al de kennis hadden gehad die ze nu hebben. Op die vraag antwoordde Wil direct: "Met Jan? Ja, ja allicht! Na mijn trouwen met Jan is alles van daarvoor goed gekomen. Liefde is het voornaamste wat er is."

Wij mochten vanmiddag bij het echtpaar op de koffie komen, net vóórdat wethouder Jack van Dorst hen namens de gemeente kwam feliciteren. Op de vraag of het echtpaar met of zonder de wethouder op de foto wilde, grapte Wil: "Als hij lief en knap is, dan wel hoor!". Omdat het ook voor ons altijd een verrassing is wélk lid van het college er op bezoek komt, hebben we het zekere voor het onzekere genomen en het echtpaar samen met de aanwezige familie op de foto gezet. Toen Jack de kamer binnenliep, kregen we goedkeuring van Wil en zetten we hem óók op de foto. Die kan de wethouder dus mooi in zijn zak steken! 

Wij feliciteren Jan en Wil nogmaals met hun 60-jarig huwelijksjubileum en danken hen voor de gastvrije ontvangst van vanmiddag. 

Beelden bij dit artikel