Hoogtepunt op diepste punt van de Keenesluis

De nieuwe sluisdeur werd gemaakt door de firma Wijma en omdat aannemer Oome uit Raamsdonk de voorbereiding zeer nauwkeurig heeft uitgevoerd, was het takelen en afhangen binnen no-time geregeld. Daarom was onze redactie net als alle media te laat voor de takelfoto's, maar die kregen we na (niet) zwaar onderhandelen zonder copyright te betalen, toegezonden van uitvoerder restauratie Adrie van Mook van Oome Raamsdonk BV.

'Tja, het hang- en sluitwerk hadden we nauwkeurig gemonteerd dus de deur zat snel op zijn plaats', vertelt Adrie. Vooralsnog zal de deur als de restauratie van de Keenesluis voltooid is, voornamelijk dicht zijn. Projectleider Luc van Dongen van waterschap Brabantse Delta, geeft aan dat als de restauratie van de Keenesluis afgerond is, het vervolg afhankelijk is van een aantal factoren.

'Het klopt dat er gesproken is over doorvaart voor bijvoorbeeld kano's en ook over hoe – en of – er een vispassage komt bij het scheprad. Vissen kunnen sowieso door de sluis maar hoe de verdere uitwerking ingevuld wordt, hangt voornamelijk van de financiën af', aldus Van Dongen.

Hopelijk lukt het de stichting deze financiën rond te krijgen voor een nóg mooiere toekomst van de eeuwenoude sluis tussen Fijnaart en Standdaarbuiten. Met de nieuwe deur is in elk geval weer een grote stap gezet tussen het bijna aan het zicht onttrokken sluisje en een prachtig in ere hersteld monument uit de oude tijden van waterhuishouding in onze regio.

Met dank én grote waardering aan stichting Beleef de Keenesluis aangejaagd door – en onder voorzitterschap van – Ineke van de Weijgaert.

Beelden bij dit artikel