Het Taalpunt voor velen van onschatbare waarde

Het Taalpunt in Zevenbergen is voor velen van onschatbare waarde. Zoals voor Rasheed (29) uit Syrië, die samen met zijn vrouw Sndos en dochter Mira in Zevenbergen woont. Toen hij daar net woonde, werkte hij als vrijwilliger in de Zeven Schakels en sprak hij amper Nederlands. Het Taalpunt heeft hem geholpen bij het eigen maken van de Nederlandse taal.

Waarom is de Nederlandse taal belangrijk voor je?
Ik realiseerde mij al heel snel dat het beheersen van de Nederlandse taal belangrijk is om mee te kunnen doen in de maatschappij. Zonder goed Nederlands te spreken en te begrijpen is het onmogelijk om volledig te kunnen integreren en ook een 'goede' baan te vinden. Ik spreek nu dankzij het Taalpunt beter Nederlands. Het is een complexe taal en voor vreemdelingen erg moeilijk te leren. Gelukkig heb ik het nu aardig onder de knie, maar heb ik regelmatig nog steeds moeite met bepaalde klanken, zo komen in het Arabisch de ‘uu’ en de ‘eu’ niet voor. Daarnaast blijven de lidwoorden een uitdaging, maar gelukkig kunnen we er soms ook erg om lachen. De Nederlandse taal is moeilijk, maar als je doorzet is het zeker te doen!

Wat heeft het Taalpunt voor jou betekend?
Ik kwam bij Taalpunt om begeleiding te vragen voor het onderdeel ‘luisteren’ voor het examen Nederlands niveau B1. Door bekwame en enthousiaste taalmaatjes van het Taalpunt werd ik met veel plezier begeleid en slaagde ik met vlag en wimpel voor het examen. Het oefenen bij Taalpunt voor het examen B1 was niet alleen nuttig, maar ook heel plezierig. Ik heb er zelfs ook vriendschappen aan overgehouden. Ik ben door mijn taalmaatje vaak gecorrigeerd en nog steeds vind ik het fijn dat mensen mij corrigeren, hierdoor weet ik wat ik fout doe en leer ik ervan.

Hoe zie je de toekomst?
In januari heb ik voor mij en mijn dochter het Nederlandse staatsburgerschap aangevraagd. Ik wil dan ook heel graag hier mijn toekomst opbouwen met mijn gezin! Ik heb in juni dit jaar mijn opleiding IT-beheerder afgesloten (mbo-4 opleiding) in Dordrecht met het hoogste cijfer van mijn klas. Ik kreeg zelfs voor mijn diploma-uitreiking vier banen aangeboden! Eén daarvan was op advies van de docenten van het Da Vinci College Dordrecht. Half juli ga ik beginnen als netwerkbeheerder. Ik ben dan ook heel dankbaar voor alle ondersteuning en kansen die ik heb gekregen, zonder jullie was het niet gelukt!

Informatie Taalpunt
Het Taalpunt in de Bibliotheek VANnU in Zevenbergen is ruim drie jaar geleden gestart. Het is een initiatief van de gemeente Moerdijk, de Bibliotheek VANnU en Stichting Lezen & Schrijven. Er hebben bijna 100 mensen gebruik gemaakt van de wekelijkse service in de bibliotheek. Een Taalpunt is dé plek waar iedereen terecht kan met vragen over basisvaardigheden. Je kunt er informatie krijgen over een passende (digi)taalcursus en je kunt er oefenen met taal.

Kom een keertje langs, de koffie staat klaar!

Kijk voor meer informatie op:
https://www.ons-moerdijk.nl/ondersteuning-amp-activiteiten/taal-lezen-en-schrijven/taalpunt-bij-bibliotheek-vannu

Beelden bij dit artikel