Feyenoord’s Kuip aan nieuwe haven Zevenbergen

Het is inmiddels een jaarlijkse traditie: de gemeente Moerdijk bedankt al haar sportvrijwilligers op een speciale avond. Gisteren zat de Theaterzaal van De Borgh in Zevenbergen vol met actieve en voormalige vrijwilligers van allerlei sportclubs uit de gemeente, die vermaakt werden door openingsact Tim & Tom en hoofdgast John de Wolf. In een 'College Tour'-achtige setting speelde Jan-Willem van Bodegom de Twan Huys van de gemeente en mocht het publiek vragen stellen aan de voormalig profvoetballer.

'Tim & Tom, sportambassadeurs van de gemeente Moerdijk', of in ieder geval naar eigen zeggen, openden de avond met een ludiek voorwoord. Zij barsten van de ideeën op het gebied van sport in de gemeente Moerdijk. De Bult van Pars in Klundert wordt een col van de tweede categorie in een wielerwedstrijd, ergens aan de Mark moet een golfbaan komen en de nieuwe Kuip van Feyenoord wordt gebouwd aan de vernieuwde haven in Zevenbergen. Tim & Tom zagen het helemaal zitten, zo ook het publiek dat smakelijk lachte om de grappen van het komische duo. 

Jan-Willem van Bodegom, o.a. hoofdredacteur bij Stichting Streekomroep West-Brabant, stelde in een huiselijke setting vragen aan hoofdgast John de Wolf. John is geboren op 10 december 1962 in de Schiedamse buurt De Gorzen, dezelfde buurt waar ook wethouder Eef Schoneveld geboren werd. Moeder De Wolf zei altijd dat haar zoon geboren is met een bal in de wieg en dat bleek toen de kleine John opgroeide met maar één passie en één droom: voetballen op hoog niveau. Hij is in zijn jonge jaren begonnen als spits, werd later middenvelder en uiteindelijk de befaamde verdediger. 

Dat Jan-Willem niet helemaal op hetzelfde level zat, bleek toen hij aan De Wolf vroeg wat hij er zelf van vond dat hij 'op het veld achteruit was gesukkeld'. Het voormalig cultfiguur van het Nederlands voetbal die uitgroeide tot een gevreesd verdediger, drukte deze opmerking van de presentator vrij makkelijk de kop in. "Ik weet niet wat jij sukkelen noemt, maar ik was op mijn best als verdediger. Door mijn achtergrond als spits wist ik als verdediger hoe ik het beste kon functioneren, waar spitsen een hekel aan hebben, welke bewegingen het hen moeilijk maken", aldus De Wolf. 

Het publiek kwam in eerste instantie wat moeilijk op gang, maar na de eerste vraag of John ook wel eens vrijwilligerswerk bij een club gedaan had, volgden er meer vragen. Het antwoord op die eerste vraag, deed de zaal overigens hardop lachen: "Op mijn tiende ging ik al naar de jeugdopleiding van Sparta, daar werd alles voor ons geregeld dus heb ik niks hoeven te doen. Pas toen mijn kinderen op een club gingen, ben ik daar natuurlijk ook actief geworden en heb ik bijvoorbeeld ook wedstrijdjes gefloten. Dit is trouwens een slecht voorbeed, want ik floot überhaupt nooit!". 

Na het programma met John de Wolf was er ruime gelegenheid voor de sportvrijwilligers om met elkaar in gesprek te komen en te netwerken. 

Beelden bij dit artikel