Contrabassist James Oesi en pianist Helena Basilova bij Cultuur Moerdijk

Zondag 26 januari speelt bekend contrabassist James Oesi samen met pianiste Helena Basilova bij Cultuur Moerdijk in het gemeentehuis. Bijzonder, want je ziet een contrabas niet zo vaak in een solo context. Het duo speelt werken van Johann Sebastian Bach, François Rabbath, Franz Schubert en Frank Proto.

Over de artiesten
Contrabassist James Oesi (London, 1988) is sinds zijn komst in 2009 naar Nederland een bekend gezicht in de klassieke en moderne muziekwereld. Als één van de weinigen richt hij zich op de bas als solo-instrument. Hij speelt zijn soloprogramma’s – bestaande uit werken van onder andere Bach, Rachmaninoff, Berio en Beethoven – op veel bekende podia (zoals het Amsterdamse Concertgebouw, Utrechtse TivoliVredenburg en de Oosterpoort Groningen) en festivals (zoals het Grachtenfestival in Amsterdam, CrossLinx, November Music, Festival Classique en Wonderfeel). In het buitenland speelde hij op toonaangevende festivals zoals Huddersfield Contemporary Music Festival en tourde hij door Zuid Afrika. Ook is hij een graag geziene gast in programma’s als Podium Witteman, Vrije Geluiden en op NPO Radio 4 en NPO Radio 1. 

Pianiste Helena Basilova werd geboren in Rusland maar groeide op in Nederland. Helena’s brede belangstelling voor muziek openbaart zich in haar zeer gevarieerd repertoire. Toch voelt ze nog altijd een sterke band met Russische muziek. Haar piano-carrière nam een vlucht na de toekenning van de Debuut Serie Concert Tour in 2008. Helena speelde sindsdien in de belangrijkste concertzalen van Nederland waaronder Het Concertgebouw, Muziekcentum Vredenburg en in de Oosterpoort. Vervolgens leidde deze tour tot optredens in heel Europa, Zuid-Amerika en de VS.

www.youtube.com/watch?v=8F760sbWfk8