Breng hen terug tot leven, om hen niet te vergeten… Sculptuur Walter Veness op Fort Sabina

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd trooper Walter Veness door de Duitsers doodgeschoten op Fort Sabina in Heijningen. Jaren na zijn dood, in 2015, wordt er een gedenkteken aan de gesneuvelde Canadese soldaat geplaatst op de binnenplaats van het fort, welke vanmiddag is uitgebreid met een sculptuur. 

Dit alles werd in gang gezet door vrijwilliger van en bij Fort Sabina, Reginald van Overveld. Reginald wil de geschiedenis van het fort ontrafelen, waarbij Veness een belangrijke rol inneemt. Van Overveld kwam op het idee voor dit sculptuur na het zien van het werk van Jackie Lantelli uit Slimbridge (Engeland). Zij wilde gesneuvelde soldaten een gezicht geven, niet alleen een naam op een verweerd herdenkingsteken. Ze vatte het idee op om levensgrote beelden van kippengaas te maken en deze te plaatsen op de begraafplaats van de gesneuvelde soldaten. Reginald wilde een soortgelijk beeld van Walter Veness om aan het reeds bestaande herdenkingsteken op Fort Sabina toe te voegen. 

Reginald benaderde kunstenares Inge van Rijsbergen en communicatiebestuurder Gert v/d Ros om zich bij Jackie aan te sluiten en zij hebben uiteindelijk het sculptuur van Veness verwezenlijkt. Tijdens een interview deed Jackie de uitspraak: "Bring them back to life, to make you remember them" (vrij vertaald: Breng hen tot leven, om hen niet te vergeten). Vanmiddag werd het sculptuur onthuld aan genodigden, door o.a. Lori Veness, het nichtje van Walter. Ook is de tentoonstelling over trooper Walter Veness geopend, welke te bewonderen is tijdens de openingsuren van Fort Sabina. U bekijkt de foto's die wij vanmiddag maakten, in de fotoslider boven dit artikel.

*Voor de app-lezers: om de kijkop-app zo snel mogelijk te houden, tonen we niet meer dan 5 foto's per artikel. Bij dit artikel zijn meer foto's geplaatst, welke u allemaal kunt bekijken door hier te klikken. 

Beelden bij dit artikel